V Nemecku úradne uznali tretie pohlavie

Nemecko začína ako prvá európska krajina uznávať okrem muža a ženy aj tretie pohlavie. S novelou Občianskeho zákonníka, ktorá nadobudne účinnosť od 1. novembra, budú môcť občania v úradných dokumentoch uvádzať "pohlavie neurčité". Zmena sa týka ľudí, ktorí sa narodili s nejednoznačnými pohlavnými znakmi, teda ako hermafroditi.

31.10.2013 10:53
debata (55)

Denník Hamburger Abendblatt s odvolaním sa na lekárske kruhy uvádza, že v osemdesiatmi­liónovom Nemecku môže žiť približne 16-tisíc až 800-tisíc ľudí, ktorí sa narodili s mužskými aj ženskými pohlavnými orgánmi. Presné štatistiky nie sú k dispozícii.

Doteraz sa ľudia s nejednoznačným pohlavím museli vyhlásiť buď za muža alebo za ženu. Väčšina z nich v minulosti musela už v ranom detstve podstúpiť operatívnu zmenu genitálií a následne dlhodobú hormonálnu liečbu. Nemecká lekárska etická rada však v roku 2011 odporučila od takéhoto postupu upustiť, pretože liečba vyvolávala u pacientov neistotu ohľadom vlastnej identity.

Zavedenie „neurčitého pohlavia“ do zákona potom odporučil nemecký ústavný súd. Podľa neho patrí právo určiť vlastné pohlavie k základným ľudským právam.

Podľa nového zákona tak budú môcť ľudia uvádzať v úradných dokumentoch „pohlavia neurčité“, kým sa sami nerozhodnú, či sa považujú za muža alebo za ženu. Je im ale ponechaná aj možnosť uvádzať v úradných dokumentoch tretie pohlavie po celý život.

Zavedenie tretieho pohlavia sa však nebude týkať cestovných pasov, upozorňujú nemecké médiá. Pravidlá ich vydávania upravuje špeciálny zákon, ktorý naďalej vyžaduje, aby vlastník pasu bol v dokumente jednoznačne označený za muža alebo za ženu.

Nová úprava sa tiež netýka transsexuálov, teda ľudí, ktorí sa cítia byť príslušníkom určitého pohlavia, hoci anatomicky majú pohlavia opačné. Tí už majú v Nemecku dlhší čas možnosť pohlavie v priebehu života zmeniť, a to nielen operatívne, ale aj úradne.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #tretie pohlavie #neurčité pohlavie #hermafrodit