Izrael údajne bombardoval sýrsku vojenskú základňu

Izraelské vojenské lietadlá vo štvrtok údajne bombardovali vojenskú základňu blízko sýrskeho prístavu Latákíja. S odvolaním sa na nemenovaného činiteľa americkej vlády to oznámila televízia CNN.

31.10.2013 22:06
debata (18)

Izraelská tlač o explózii v údajnom skladisku rakiet rozsiahlo informovala, útok na neho však izraelská vláda nepotvrdila. Hovorkyňa izraelskej armády na otázku CNN odmietla informáciu o nálete komentovať. „Nevyjadruje sa k správam zahraničných médií,“ povedala.

Terčom izraelského náletu boli podľa amerického vládneho zdroja rakety a súvisiace zariadenia, ktoré by podľa názoru Izraelčanov mohli byť prepravené militantnému libanonskému hnutiu Hizballáh.

Agentúra AP s odvolaním sa na iného amerického bezpečnostného činiteľa informovala, že terčom izraelského náletu na cieľ na sýrskom území boli ruské rakety SA-125.

Druhý kanál izraelskej televízie informoval, že cieľom útoku bol údajne vysoko moderný sýrsky systém protivzdušnej obrany. Satelitné snímky oblasti útoku podľa agentúry DPA ukázali batériu ruských rakiet typu S-125 Neva. Okrem toho vraj na nich bola vidieť batéria rakiet SA-3 vrátane veliteľského centra s radarom na sledovanie rakiet a ich cieľov. Zaznamenané rakety majú podľa správy izraelskej televízie dolet 35 kilometrov a mohli by niesť hlavice s hmotnosťou 70 kilogramov.

Izrael tento rok už najmenej dvakrát údajne bombardoval dodávky rakiet vnútri Sýrie. Izraelská armáda na takéto správy nikdy nereagovala, opakovane ale vyhlasovala, že zasiahne akúkoľvek dodávku zbraní určenú Hizballáhu alebo iným skupinám označeným za teroristické.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #bombardovanie #Hizballáh