V ČT sa vraj manipulovalo spravodajstvo, tvrdí 23 redaktorov

Popredný český moderátor politických diskusií Václav Moravec je otrávený situáciou, ktorá sa v Českej televízii (ČT) rozpútala spísaním sťažnosti na manipuláciu spravodajstva.

01.11.2013 08:07
televízia, televízor, ovládač Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

On sám podpísal vyhlásenie, že žiadnym tlakom nečelil. „Nepovažujem za šťastné, keď sa veci neriešia na pôde spravodajstva. Rozmýšľam, či mám ďalej pracovať v inštitúcii , ktorá sa háda cez médiá,“ uviedol pre server IDnes.cz.

Moravec je jedným zo 61 zamestnancov spravodajstva Českej televízie, tí sa podpísali pod list riaditeľovi Petrovi Dvořákovi. Odmietajú v ňom, že by boli vo svojej práci počas volieb akokoľvek ovplyvňovaní a vylučujú manipuláciu v spravodajstve.

Odmietli tak sťažnosť dvadsiatich troch svojich kolegov, ktorí vyzvali Radu ČT, aby sa zaoberala možnou cenzúrou a porušovaním objektivity zo strany vedenia. Prekážajú im najmä údajné zásahy v prospech prezidenta Miloša Zemana.

Prečo sa Moravec rozhodol podpísať petíciu, v ktorej ovplyvňovanie odmieta? „Pretože tí, čo tú prvú petíciu nepodpísali, teraz vyzerajú ako hlupáci, ktorí podliehajú cenzúre a tlakom. Som tým otrávený. Je to moja prvá petícia v živote,“ priznal.

Moderátor nedeľných debát hovorí, že prípady, na ktoré jeho kolegovia Radu ČT upozorňujú, nemôže posúdiť, pretože pri nich nebol. S vedením z Kavčích hôr však úplne spokojný nie je. „Mňa sa dotýka, že generálny riaditeľ obchádzal politikov Nielen kvôli (moderátorke) Daniele Drtinovej, ale aj s mojím menom. Ale to neznamená, že všetci ostatní v televízii slúžia cenzúre alebo manipuláciám,“ uviedol Moravec. „Premýšľam, či mám ďalej pracovať v inštitúcii, ktorá sa háda cez médiá,“ dodáva pre portál.

Moravec zvažuje odchod z média

Autori sťažnosti sa nepodpísali s odkazom na osud kolegov Jakuba Kalenského, ten si pred časom posťažoval verejne a bol prepustený. A ani Moravec nevie, kto sťažnosť podpísal. „Ak sú tam podpísaní editori, moderátori, príde mi to zvláštne. Prečo nepreukázali občiansku odvahu, o akú sa pokúšam ja v Otázkach Václava Moravca? A ak mal šéfredaktor chybné pripomienky, tak ich neodmietli?" pýta sa.

Autori sťažnosti však tvrdia, že už všetky možnosti domôcť sa nápravy vyčerpali. „O situácii bol opakovane informovaný riaditeľ spravodajstva i generálny riaditeľ. Jediným výsledkom bolo zastrašovanie a vyhrážanie sa všetkým, ktorí prejavia snahu pristať na takéto praktiky a v tejto veci sa akokoľvek angažovať,“ uvádzajú.

Šéfredaktora spravodajstva Petra Mrzenu trápi, že sťažnosť znižuje dôveru v ČT a prácu stoviek ľudí z redakcie spravodajstva. „Vykreslili ma, ako by som bol predseda fanklubu Miloša Zemana. Takýto obraz odmietam. Ak niekto príde s takýmto vážnym obvinením, potom by mal schopný ich preukázať,“ uzavrel pre server.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Česká televízia #Václav Moravec