Vatikán zisťuje, ako sa cirkev stavia k rozvedeným i gayom

Vatikán sa odhodlal k veľmi netradičnému kroku a snaží sa zistiť, ako sa katolícka cirkev v jednotlivých krajinách v skutočnosti vyrovnáva s citlivými témami ako sú napríklad antikoncepcia, rozvody, mimomanželské zväzky či homosexuálne partnerstvá.

01.11.2013 10:50
Vatikán Foto: ,
Vatikán.
debata (1)

Do celého sveta rozoslal dotazník, ktorý má smerovať až k farárom, keďže sú denne v styku s veriacimi a tieto otázky riešia. Prieskum má slúžiť ako podklad pre rokovania plánovanej Biskupskej synody, ktorá sa budúci rok bude venovať rodine.

Dotazníky Vatikán rozoslal v polovici októbra, napísala agentúra AP. V sprievodnom liste poverený arcibiskup Lorenzo Baldisseri žiada, aby ho hodnostári posielali ďalej do jednotlivých farností, ktoré môžu poskytnúť dáta z miestnych zdrojov.

Konkrétne ide vedenie katolíckej cirkvi napríklad o informácie, či sa v danej krajine uznávajú homosexuálne zväzky a ako sa farári stavajú napríklad k tomu, keď homosexuálny pár požiada o výučbu katechizmu, či sväté prijímanie pre svoje deti. Vatikán tiež zisťuje, ako cirkev v skutočnosti zaobchádza s rozvedenými a druhýkrát zosobášenými pármi alebo pármi žijúcimi mimo manželstva a ako sa veriaci stavajú k zákazu používania umelej antikoncepcie.

Mimoriadna synoda o rodine sa má uskutočniť budúci rok v októbri. Očakáva sa, že jedným z jeho hlavných tém bude manželstvo a najmä vzťah cirkvi k rozvedeným a znovu zosobášeným veriacim, ktorý je zatiaľ rozpoltený. Katolícka cirkev pojem rozvod nepozná, manželstvo považuje za nerozlučiteľné. Za určitých podmienok ho však umožňuje vyhlásiť za neplatné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #gay #rozvedení