NSA podľa amerického exagenta odpočúva aj v Rakúsku

Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) nepochybne sleduje a zaznamenáva telefónne hovory aj v Rakúsku.

02.11.2013 16:21
debata (4)

Podľa agentúry APA na to upozornil bývalý americký agent Thomas Drake v rozhovore, ktorý vyjde v pondelok v rakúskom týždenníku Profil a ktorého výňatky citovala agentúra APA.

„Vychádzajte z toho, že sa tak deje. Sledovanie medzinárodných komunikačných spojov je bežnou praxou NSA a doktrínou podpory amerických národných záujmov,“ povedal podľa APA bývalý pracovník NSA Drake, ktorý podobne ako Edward Snowden na praktiky amerických tajných služieb verejne upozornil.

Drake je na základe najnovších odhalení pochádzajúcich od Snowdena presvedčený, že je úplne správne vychádzať z toho, že NSA má vo Viedni svoju odpočúvacie stanicu. Poukazuje pritom na označenie „Vienna & Annex“ uvedené na prísne tajnej mape hlavného mesta Rakúska, ktorá patrí špeciálnemu americkému spravodajskému útvaru. Mapa vošla minulý týždeň na známosť verejnosti.

„Označenie Annex je takmer vždy eufemizmom pre aktívne operácie, ktoré prebiehajú pod diplomatickou zásterkou,“ vysvetľuje Drake. V legende mapy je opakovane rovnako použitý výraz „Unmanned Remote“, čo podľa bývalého agenta zvyčajne znamená, že toto zariadenie nemusí byť obsluhované fyzicky prítomnými osobami, a preto môže byť riadené na diaľku. Spravidla to teda bývajú odpočúvacie stanice alebo iný monitorovací bod.

Podľa magazínu Profil 32 percent opýtaných Rakúšanov predpokladá, že už minimálne raz boli pri telefonovaní odpočúvaní. Naproti tomu 64 percent respondentov neverí, že by ich telefón bol niekedy „napichnutý“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Rakúsko #odpočúvanie #NSA