Mursí sa po mesiacoch vo väzbe postaví pred súd

Zosadený egyptský prezident Muhammad Mursí sa v pondelok po prvý raz postaví pred súd v Káhire, pred ktorým sa bude zodpovedať z obvinenia z podnecovania k zabíjaniu demonštrantov.

03.11.2013 14:04
Mursí Foto:
Zosadený egyptský prezident Muhammad Mursí.
debata (1)

V súvislosti s krviprelievaním z decembra 2012 by mali začať súdiť aj 14 spoluobžalo­vaných členov panarabského hnutia Moslimské bratstvo, ktoré Mursího vynieslo k moci. Bývalý prezident je obvinený aj z ďalších zločinov, ktorých sa údajne dopustil pri úteku z väzenia v roku 2011. Od zbavenia moci armádou zo začiatku júla ho zadržiavajú na utajenom mieste.

Strety medzi prívržencami a odporcami Mursího, ktoré sa odohrali začiatkom decembra pri prezidentskom paláci v Káhire, neprežilo najmenej sedem ľudí. Moslimské bratstvo však tvrdí, že väčšinu obetí tvoria práve islamisti. Prokuratúra napriek tomu vzniesla obvinenia voči exprezidentovi ako aj viacerým jeho spolupracovníkom a vysokým predstaviteľom hnutia. Na bezpečnosť bude v pondelok pred budovou vojenskej akadémie, kde Mursí budú súdiť, dohliadať 20-tisíc policajtov.

Egypt sa od júla, keď armáda zosadila Mursího po masových protestoch, zmieta v politickom a ekonomickom chaose, pričom opozíciu vystriedali v uliciach exprezidentovi stúpenci požadujúci jeho opätovné dosadenie. Násilné strety si v krajine vyžiadali stovky zranených a viac ako tisíc mŕtvych. Mursí tak bol iba rok vo svojej funkcii, ktorú si zabezpečil víťazstvom vo voľbách konajúcich sa rok po zosadení autoritatívneho prezidenta Husního Mubaraka vo februári 2011. Mubarak sa napriek spôsobu svojho vládnutia tešil veľkej podpore USA i Európy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #Moslimské bratstvo