eBay stiahol z predaja položky z holokaustu

Aukčný portál eBay sa v nedeľu oficiálne ospravedlnil za predaj približne 30 vecí patriacich ľuďom, ktorí našli svoju smrť v nacistických koncentračných táboroch.

03.11.2013 14:24
debata (2)

Medzi nimi bola aj uniforma poľského väzňa z Osvienčimu. Portál potvrdil, že nie je jeho zámerom takéto predmety predávať a tvrdí, že o ich prítomnosti na stránke nevedel. Upozornil na ne až britský denník Daily Mail. Ten poukázal na to, že väzenská uniforma poľského pekára sa dala kúpiť za v prepočte 13-tisíc eur. V ponuke boli aj zubné kefky a pár topánok patriace jednému z niekdajších obyvateľov tábora smrti.

Múzeum v poľskom meste Majdanek začiatkom septembra potvrdilo vrátenie väzenskej čapice, ktorú pred takmer 20 rokmi ukradli z jeho výstavy vecí patriacich väzňom v niekdajšom nacistickom koncentračnom tábore. Mužskú pokrývku hlavy s modro-bielymi pásikmi v júni objavil eBay obchodník so starožitnosťami. Vyvolávacia cena bola 1300 eur. Obchodník okamžite upozornil poľské ministerstvo kultúry a vláda vo Varšave sa obrátila na americký Úrad pre vyšetrovanie (FBI). Čiapku nakoniec minulý týždeň vrátil múzeu americký veľvyslanec vo Varšave.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #koncentračný tábor #ebay