V Egypte zakázali vtipkovanie na účet politikov

Krajina pod pyramídami žije v súčasnosti tromi udalosťami. Prvou je nadchádzajúci proces so zvrhnutým prezidentom Muhammadom Mursím. Druhou je návšteva šéfa diplomacie USA Johna Kerryho v čase, keď Washington zastavil Káhire finančnú a vojenskú pomoc. A nakoniec je to zákaz vtipkovania na účet politikov.

04.11.2013 08:25
14-EGYPTnepokoje Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Zatiaľ čo Mursímu hrozí za vlastizradu aj trest smrti a Kerryho v Káhire prijali viac ako chladne, Egypťania neveriacky krútia hlavami nad zákazom populárnej humoristickej televíznej relácie. Stalo sa tak po tom, čo si moderátor dovolil ironické poznámky na adresu dočasnej vlády. Šoumen Básem Yusif síce pripúšťa, že to možno prehnal v prípade zbytočne tvrdých vyjadrení, ale zároveň nechápe, prečo jeho humor považujú za výsmech symbolov štátu.

Básem Yusif, moderátor programu Al Bernameg, vtipkuje: „Hľa, veď toto je torta s vyobrazením generála As Sisiho. Určite je to preto, aby nám osladili tabletku. A existuje také čosi aj s obrázkom dočasného prezidenta Mansúra?“ Takéto vtipkovanie je odteraz v krajine pyramíd, v ktorej už niekoľko mesiacov trvajú nepokoje medzi stúpencami a odporcami vlády, zakázané.

Televízia, ktorá doteraz vysielala populárnu humoristickú šou, spočiatku tvrdila, že moderátor Yusif až pritvrdo presadzoval zvýšenie mzdy. Napokon išla s pravdou von, keď potvrdila, že slová šoumena sú v rozpore s redakčnou politikou.

Oficiálny dôvod teda znie: „Autor programu si dovolil vyjadrenia i narážky, ktoré môžu poškodiť stabilitu v krajine. Zároveň sa vysmieval symbolom štátu.“ Zdôvodnenie, ako sa zdá, je ušité na mieru na symboly, ktorými majú byť minister obrany Abdul Fattah As Sisi a dočasný prezident Adli Mansúr. Samotný moderátor sa neprestáva čudovať: veď nepálil štátnu zástavu ani vydanie ústavy. Jediné, čo vraj urobil, bolo, že sa pohral s tortou s vyobrazením ministra obrany.

Mimochodom, do zvrhnutia prvý raz riadne zvoleného prezidenta Muhammada Mursího si Yusif otvorene uťahoval práve z exprezidenta a hnutia Moslimské bratstvo, za ktoré Mursí kandidoval. A podľa pozorovateľov to robil oveľa tvrdšie ako v prípade, ktorý znamená koniec Yusifovho humoru pred televíznymi kamerami. Pritom predchádzajúcich „mocných“ kritizoval priamo, bez dvojzmyselných narážok. Napríklad v jednej relácii moderátor bez škrupúľ vyhlásil:

„Títo ľudia tvrdia, že náboženstvo je v živote najdôležitejšie. S týmito slovami idú do ulíc, aby tam následne preklínali a zabíjali svojich ideových odporcov. Samozrejme, že každý to niekedy môže prehnať, ale nie až tak veľmi.“

Humoristickú šou Básema Yusifa Al Bernameg sa už začiatkom roka pokúšali zakázať. Usilovali sa o to práve islamisti. Zabránil tomu rozsudok egyptského súdu, ktorý ich žiadosť považoval za neodôvodnenú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #politik