Britským ministrom zakázali iPady, boja sa odpočúvania

Členom vlády britského premiéra Davida Camerona zakázali na rokovaniach používať tablety iPad značky Apple. Dôvodom je údajne riziko, že pomocou týchto zariadení by mohli tajné služby ministrov odpočúvať, informujú britské médiá.

04.11.2013 14:07
debata (1)

Podľa nedeľňajšieho vydania denníka Daily Mail britské bezpečnostné zložky minulý týždeň zadržali niekoľko vládnych iPadov, ktoré mali bezpečnostné „diery“ a teoreticky by mohli byť nástrojom odpočúvania zo strany tajných služieb.

Denníky The Daily Telegraph a The Independent s odvolaním sa na nemenované zdroje tvrdia, že Briti sa obávajú odpočúvania zo strany Číny, Ruska, Iránu a Pakistanu. Tamojšie tajné služby sú údajne schopné aktivovať mikrofóny smartfónov a tabletov aj v prípade, že sú tieto zariadenia vypnuté. Technológiou podľa niektorých zdrojov disponujú aj Američania.

Škandál okolo odpočúvania svetových lídrov zverejnil bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden, ktorý následne utiekol do Ruska, kde mu udelili azyl. Odpočúvaná mala byť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #iPad #odpočúvanie #Cameron