Iránsky zástupca pri OSN vyzval na likvidáciu jadrových zbraní

Iránsky stály predstaviteľ pri OSN v noci na utorok označil jadrové zbrane za najväčšiu hrozbu pre súčasné a budúce generácie.

05.11.2013 07:36
Irán, vlajka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

Na stretnutí výboru pre odzbrojenie Valného zhromaždenia OSN Muhammad Chazáí podľa agentúry AP dodal, že len „úplná eliminácia týchto neľudských zbraní je jedinou absolútnou zárukou proti hrozbe ich použitia“.

Vyhlásenie zaznelo niekoľko dní pred plánovaným obnovením rozhovorov Teheránu so šiestimi veľmocami o iránskom jadrovom programe, ktorý vyvoláva v vo svete obavy. Kým Irán opakovane tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierové ciele, Západ ho podozrieva z vývoja jadrových zbraní.

„Než nás všetkých pohltia, musíme ich všetky úplne zničiť,“ povedal o jadrových zbraniach Chazáí. „To nie je možnosť voľby, to je nutnosť. Je to naše právo i povinnosť,“ dodal s tým, že je potrebné vyvinúť viac politickej vôle na dosiahnutie sveta bez jadrových zbraní v čo najkratšom čase.

Výbor pre odzbrojenie prijal viacero rezolúcií vrátane japonskej, ktorá vyzýva na „spoločnú akciu s cieľom úplne eliminovať jadrové zbrane“ a ostro odsudzuje februárový jadrový test KĽDR. Rezolúciu schválil výbor hlasovaním, kedy zo 164 hlasujúcich bola jedna krajina proti a 14 ďalších sa zdržalo. Odmietavý hlas bol z KĽDR. Medzi tými, ktorí sa zdržali, bol napríklad Irán, Izrael, Sýria, Rusko, Čína a India.

Je prakticky isté, že rezolúcia získa konečný súhlas od 193-členného Valného zhromaždenia počas decembrového zasadnutia. Na rozdiel od rezolúcií BR OSN nie sú rezolúcie Valného zhromaždenia právne záväzné. Odrážajú ale názor sveta a majú morálnu váhu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrové zbrane