Kasparov údajne požiadal o lotyšské občianstvo

Bývalý majster sveta v šachu, ruský opozičný politik Garri Kasparov, požiadal lotyšský parlament o udelenie občianstva. Oznámila to v utorok agentúra Interfax s odvolaním sa na lotyšských zákonodarcov. Priamo od Kasparova sa však túto informáciu doteraz nepodarilo overiť.

05.11.2013 10:46
debata (1)

List s Kasparovovou žiadosťou podľa poslanca Ainarsa Latkovskisa dostali všetky poslanecké kluby lotyšského parlamentu. O žiadosti tiež napísalo niekoľko poslancov na Twitteri. Podľa Latkovskisa žiada Kasparov o udelenie lotyšského občianstva za „mimoriadne zásluhy“, ale súčasne si chce zachovať i ruské občianstvo.

„Šachový virtuóz“ sa v roku 2005 vrhol do politického boja proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Patrí k najostrejším kritikom režimu, výraznejší úspech však doteraz nedosiahol. Kasparov, vlastným menom Harry Weinstein, sa narodil 13. apríla 1963 v Baku. Jeho otec bol nemecký Žid a matka Arménka. Krátko po otcovej smrti v roku 1975 prijal matkino meno.

Šach začal hrať v piatich rokoch a v dvanástich sa stal juniorským majstrom ZSSR. V novembri 1985 porazil Anatolija Karpova a stal sa majstrom sveta – v 22-rokoch ako najmladší v histórii. So svojím hlavným sokom sa stretol o titul ešte trikrát a vždy postavenie svetovej jednotky obhájil. V novembri 2000 v Londýne prehral súboj o majstra sveta s Vladimirom Kramnikom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #občianstvo #Lotyšsko #Kasparov