Gurlitt už ďalšie ukradnuté obrazy z čias nacizmu zrejme neukrýva

Nemeckí vyšetrovatelia nepredpokladajú, že by Cornelius Gurlitt niekde ukrýval ešte ďalšie obrazy, ktoré počas druhej svetovej vojny skonfiškovali nacisti.

05.11.2013 11:37
debata

V utorok to na tlačovej konferencii v bavorskom Augsburgu povedal Siegfried Klöble z mníchovskej colnej správy. Colníci našli v roku 2012 pri domovej prehliadke u teraz 82-ročného Gurlitta približne 1 500 obrazov, ich hodnota sa odhaduje na miliardu eur.

O zhabanie obrazov majstrov moderného umenia informoval minulý týždeň nemecký časopis Focus a nemecké úrady sa v utorok k prípadu vyjadrili prvýkrát. Augsburský prokurátor Reinhard Nemetz povedal, že v roku 2011 vyšetrovatelia preverovali Gurlitta pre podozrenie z daňového podvodu. Na konci februára 2012 potom u muža vykonala polícia s colníkmi domovú prehliadku, pri ktorej objavila obrazy zhabané nacistami.

Medzi nájdenými dielami boli okrem iného práce Pabla Picassa, Henriho Matissa, Marka Chagalla, Paula Klea či Oskara Kokoschku. Klöble vyhlásil, že obrazy boli vo veľmi dobrom stave a že ich colníci odviezli do colného skladu. Presné miesto, kde sa teraz diela nachádzajú, nechceli z bezpečnostných dôvodov prezradiť.

Obraz maliara Henriho Matissa Sediaca žena je... Foto: SITA, Kerstin Joensson
Henry Matisse Obraz maliara Henriho Matissa Sediaca žena je jedným z vyše 1 400 vzácnych výtvarných diel, ktoré sa našli v mníchovskom byte.

Podľa Meike Hoffmannovej z berlínskej univerzity, ktorá sa podieľa na skúmaní nájdených obrazov, nie sú diela vôbec poškodené. Medzi nimi sú aj niektoré doteraz neznáme obrazy. Podľa Focusu obrazy patrili židovským zberateľom, alebo boli majiteľom zabavené ako „zvrhlé umenie“. Týmto termínom nacistický režim označoval umelecké diela, ktoré propaganda považovala za „nenemecké“ či „degenerované“. Išlo predovšetkým o tvorbu avantgardných umelcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #umenie #nacizmus #Gurlitt #Augsburg