Údajný terorista utiekol britskej polícii prezlečený za moslimku

Britská polícia pátra po mužovi podozrivom z napojenia na islamských teroristov. Muž jej utiekol z úradného dozoru v prezlečení za úplne zahalenú moslimku.

05.11.2013 12:16
debata (3)

Polícia zverejnila prostredníctvom utorkovej tlače fotografie utečenca z bezpečnostných kamier. Muž podľa úradov nie je pre obyvateľov mimoriadne nebezpečný, no ľudia by aj napriek tomu mali na neho len upozorniť políciu a sami ho nekontaktovať.

Dvadsaťsedemročný muž somálskeho pôvodu nosil z nariadenia súdu náramok, ktorý umožňoval polícii sledovať jeho pohyb. Každý deň sa tiež musel hlásiť na policajnej stanici. Tieto opatrenia sa v krajine týkajú osôb, ktoré sú podozrivé z terorizmu, ale nie sú proti nim potrebné dôkazy na súdne stíhanie.

Muž v piatok vošiel do jednej londýnskej mešity oblečený v západnom štýle, po niekoľkých hodinách však odišiel bez náramku a prezlečený za moslimku v burke, teda v islamskom odeve zakrývajúcim telo i hlavu, vrátane tváre.

Utečenec podľa polície zadržiaval v roku 2008 v Somálsku vo výcvikovom tábore teroristickej skupiny Šabáb tamojších islamistov, napojených na sieť al-Kajdá. Členovia skupiny v septembri zaútočili na obchodné centrum v kenskom Nairobi a zabili 67 ľudí. Muž je tiež podozrivý, že pomáhal dostať zo Somálka do Británie ľudí, ktorí by mohli byť teroristi.

Britská tlač uviedla, že muž bol zrejme v kontakte s mladou Britkou Samantou Lewthwaiteovou, manželkou jedného zo štyroch samovražedných bombových atentátnikov. Tí 7. júla 2005 v Londýne zabili 52 ľudí a približne 700 zranili. Žena sa pred políciou ukrýva zrejme niekde v zahraničí. Polícia ju viní z podielu na septembrovom masakre v Nairobi.

Utečenec nepredstavuje „priamu hrozbu“ pre Britov, uistila v pondelok v parlamente britská ministerka vnútra Theresa Mayová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #búrka #útek #islamista