Členku Pussy Riot previezli na Sibír, má ísť o trest

Dvadsaťtriročnú členku ruskej pankovej skupiny Pussy Riot Nadeždu Tolokonnikovú, o ktorej jej rodina niekoľko týždňov nemala žiadne informácie, previezli do nového nápravnovýchovného zariadenia na Sibíri.

05.11.2013 12:54
Pussy Riot, Nadežda Tolokonnikovová, rusko, moskva Foto:
Nadežda Tolokonnikovová na snímke z konca júla 2013.
debata (99)

V utorok o tom informoval jej manžel Pjotr Verzilov. Dôvodom je údajne Tolokonnikovej „protestný list“, ktorý zaslala správcom svojej predošlej väznice. V ňom sa im sťažuje na podmienky zadržiavania nielen vo svojom prípade, ale aj v prípade jej spoluväzenkýň. Verzilov má preto podozrenie, že ide o trest.

Tolokonniková si doteraz svoj trest odpykávala v centrálnom Rusku. Teraz však poputuje do zariadenia v meste Nižny Ingaš nachádzajúcom sa hlboko v Sibíri až 4200 kilometrov a štyri časové pásma od Moskvy. V týchto chvíľach údajne sedí vo vlaku jazdiacom po transsibírskej magistrále.

Vo februári 2012 členky Pussy Riot vtrhli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali „modlitbu“ proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi a jeho spojeniu s ruskou pravoslávnou cirkvou. Tolokonnikovovú a 25-ročnú Mariu Aljochinovú poslali do pracovných táborov, zatiaľ čo 31-ročnú Jekaterinu Samucevičovú súd prepustil na podmienku. Na otrasné podmienky v ruských väzniciach už dávno upozorňujú tamojší ľudskoprávni aktivisti.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #Sibír #Tolokonniková