India vyslala raketu na Mars

Z východného pobrežia Indie odštartovala indická raketa s robotickou sondou mieriacou k Marsu. Ide o prvú medziplanetárnu misiu, ktorú táto krajina podniká.

05.11.2013 14:09
India, Mars, sonda Foto: ,
Na snímke v pozadí nosná raketa PSLV C-25 vo vesmírnom stredisku v indickej Šríharikote. India vypustila 2. novembra 2013 svoju prvú vesmírnu sondu, ktorej cieľom je Mars.
debata (3)

Z východného pobrežia Indie odštartovala indická raketa s robotickou sondou mieriacou k Marsu. Ide o prvú medziplanetárnu misiu , ktorú táto krajina podniká. Pokiaľ bude misia úspešná, stane sa India po Rusku, Spojených štátoch a Európskej vesmírnej agentúre (ESA) štvrtou kozmickou mocnosťou sveta, ktorej sa podarí na červenú planétu dostať.

Raketa, ktorá nesie družicu Mangalján, bola vypustená o 14:38 miestneho času (10:08 SEČ) z kozmodrómu, ktorý sa nachádza na ostrovčeku Sriharikota v Bengálskom zálive. Štart pozorovali na mieste stovky ľudí a ďalšie milióny ho sledovali prostredníctvom priameho prenosu indickej televízie.

Satelit s hmotnosťou 1350 kilogramov má do konca novembra zotrvať na obežnej dráhe okolo Zeme a potom sa vydať na desaťmesačnú, 780 miliónov kilometrov dlhú púť kozmickým priestorom. Podľa plánov sa 24. septembra budúceho roka sonda sama navedie na eliptickú obežnú dráhu okolo Marsu.

„Najťažšou úlohou bude presne naviesť kozmické plavidlo k Marsu. Či sme v tejto skúške uspeli, sa dozvieme 24. septembra 2014,“ vyhlásil šéf Indickej organizácie pre výskum vesmíru (ISRO) K. Rádhakrišnan.

Ďalších najmenej šesť mesiacov bude sonda vybavená piatimi prístrojmi študovať atmosféru Marsu, ako aj jeho topografiu a nerastné zloženie. Predovšetkým má hľadať dôkazy o výskyte metánu, ktorého prítomnosť môže naznačovať, že na najbližšom susedovi planéty Zem sú vhodné podmienky pre život.

Cieľom indickej misie k Marsu je ukázať technologické schopnosti Indie. Pre Dillí je prestížna hlavne v jeho vesmírnom súťažení s Čínou, ktorej pokus vyslať kozmickú loď Jing – chuo 1 k červenej planéte stroskotal v roku 2011 na technických problémoch.

India sa pýši tým, že jej marsovská misia je v porovnaní s podobnými projektmi ostatných krajín veľmi lacná. Napriek tomu príprava cesty vyvolala v Indii značnú kritiku, podľa ktorej je projekt prílišným luxusom v krajine, kde milióny ľudí ešte stále žijú v hlbokej chudobe. Indická vláda ale dlhodobo poukazuje na to, že technické novinky vyvinuté vo vesmírnom programe majú praktické uplatnenie v každodennom živote.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Sonda #mars #India