SPD sa k pozvaniu Snowdena do Nemecka stavia zdržanlivo

Nemecká sociálna demokracia (SPD) sa stavia zdržanlivo k pozvaniu bývalého pracovníka americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) do Nemecka.

05.11.2013 15:35
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden.
debata (3)

Bezpečnostný expert strany Thomas Oppermann, o ktorom sa špekuluje ako o možnom budúcom ministrovi vnútra, v nemeckom rozhlase uviedol, že nie je isté, že by Snowden v krajine reálne získal azyl. Politik v minulosti vyzýval, aby Snowden vypočul nemecký Spolkový snem.

„Azyl v Nemecku neudeľujú politici, ale udeľuje sa na základe zákonov. Je pre to nutné do Nemecka prísť, podať si žiadosť a rozhodujú o tom príslušné orgány, v sporných prípadoch súd,“ spresnil Oppermann. Podotkol, že žiadny politik nemôže Snowdenovi zabezpečiť, že bude v Nemecku v bezpečí.

„Som tvrdo proti tomu, aby sme ho pozvali, keď nemôžeme vylúčiť, že ho vzápätí budeme musieť vydať. To by nebolo korektné,“ vyhlásil. O vydaní Snowdena, ktorý sa teraz skrýva v Rusku, sa usilujú Spojené štáty. Tie ho chcú súdiť kvôli vyzradeniu tajných informácií.

Opperman tiež uviedol, že Snowden pomohol Nemecku s odhalením toho, ako americké rozviedky získavajú informácie o Nemcoch, vrátane kancelárky Angely Merkelovej. Ak by ale bolo potrebné získať ďalšie informácie, bolo by podľa Oppermanna vhodnejšie vypočuť Snowdena v Rusku.

Sociálnodemokra­tický politik tiež podotkol, že pri rokovaniach o Snowdenovom osude musí Nemecko brať do úvahy aj svoje vzťahy s Washingtonom. „Nesmieme partnerstvo s USA poškodiť, nesmieme ho nechať napospas,“ povedal Oppermann. Obe krajiny by mali naďalej presadzovať spoločné hodnoty, hoci Washington podľa neho odpočúvaním spojencov zradil ideál demokracie a slobody.

Snowden v polovici roka vyzradil informácie o tajnom programe USA na sledovanie internetovej komunikácie a telefónnych hovorov vo svete. Z dokumentov, ktoré z NSA vyniesol, okrem iného vyplýva, že Američania monitorovali aj mobilný telefón kancelárky Merkelovej. Snowden sa skrýva v Rusku, kde získal ročný azyl.

Nemecký poslanec zo Zelených Hans-Christian Ströbele sa stretol so Snowdenom v Moskve a Američan dal pri ich schôdzke údajne najavo, že je ochotný prísť do Nemecka a vypovedať o činnosti amerických rozviedok, pokiaľ mu Berlín zaistí bezpečný pobyt. Nemeckí Zelení a postkomunistická Ľavica preto naliehajú na vládu, aby Snowdenovi udelila z politických dôvodov azyl.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Nemecko #Oppermann