Čína má plán 383 a dúfa v rast

Prezradí prezident Si Ťin-pching svetu, ako si predstavuje čínsky sen? Vodca komunistického režimu používa tento výraz, keď hovorí o budúcnosti najľudnatejšej krajiny sveta. Čo sa za ním presnejšie skrýva, nie je veľmi jasné. Si sa pritom už pre rokom stal generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Číny.

06.11.2013 13:00
Merkelová, Li Kche-čchiang Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a čínsky premiér Li Kche-čchiang.
debata

Viac by mohlo o jeho predstavách napovedať tretie plenárne zasadnutie lídrov režimu. Na ňom by mali diskutovať o takzvanom pláne 383. Podľa BBC v ňom ide najmä o tri základné reformy: otvorenejší trh, transformáciu vlády a podporu inovácií. Zmeny sa majú udiať v ôsmich sektoroch hospodárskeho života.

Experti však varujú, že nová agenda môže ľahko naraziť na uzatvorené štruktúry režimu. "Dokonca aj keď vedenie jasne vytýči rámec, v ktorom sa chce pohybovať, nie vždy je schopné pretlačiť reformy cez súčasný systém,“ povedal pre britský denník Financial Times Timothy Beardson, autor knihy o Číne s názvom Potkýnajúci sa gigant.

Z toho, čo je doteraz známe o možných zmenách, môže prelom nastať v troch oblastiach. Režim chce odstrániť časť rôznych bariér, ktoré doteraz bránili investorom preniknúť na čínsky trh. Týmto spôsobom by sa mala posilniť konkurencia. Televízia BBC uviedla, že v pláne je tiež zavedenie základného balíčka štátnej sociálnej podpory a uvoľnenie pravidiel pre obchodovanie s pôdou, ktorá je teraz v kolektívnom vlastníctve.

Toto všetko má prispieť k premene čínskej ekonomiky. A tiež k zachovaniu hospodárskeho rastu, čo je jednoznačne oblasť, ktorá ťaží Peking. Dôkazom toho je aj vyjadrenie čínskeho premiéra Li Kche-čchianga. Predstavitelia režimu sa len zriedkavo verejne vyjadrujú k tomu, aký hospodársky rast by Čína mala mať. Plán na tento rok je 7,5 percenta. Li podľa agentúry Reuters povedal, že by mal byť minimálne na úrovni 7,2 percenta, aby sa zachovala stabilita pracovného trhu. "Nesnažíme sa o veľmi rýchly rast a určite nechceme dosiahnuť len nárast HDP. Ale rozumná rýchlosť rastu je potrebná,“ uviedol Li pre noviny Denník robotníka.

Dostatočný hospodársky rast však nie je len ekonomická otázka. "Režim si ho musí udržať. Keby klesol pod šesť percent, vláda by mala problém aj s výdavkami, ktoré sa týkajú vnútornej bezpečnosti,“ vyhlásil pre Pravdu čínsky disident, ktorý si neželal byť menovaný.

"Je však jasné, že nová generácia lídrov sa snaží zmeniť ekonomický model, ktorý bol výlučne orientovaný na rast. Na rozdiel od predchádzajúcej vlády sa tá súčasná menej obáva sociálnych nepokojov,“ tvrdí čínska sociologička Yiyi Lu. "Preto sa budú noví vodcovia viac snažiť presadiť reformy, hoci by to do určitej miery viedlo k poklesu hospodárskeho rastu,“ uviedla pre Pravdu odborníčka z organizácie ChangeCe.

Samotné čísla o hospodárskom raste Číny sú však do istej miery zahalené tajomstvom. Podľa Harolda Tannera, odborníka na komunistický režim zo Severotexaskej univerzity, sú informácie Pekingu o ekonomike tradične nespoľahlivé.

"Niektorí analytici dokonca tvrdia, že hospodársky rast krajiny je na úrovni dvoch percent, alebo sa dokonca môže dostať do mínusu. Dá sa len odhadovať, nakoľko čínska ekonomika spomaľuje,“ tvrdí Tanner. "Celkovo sa však dá povedať, že režim bude musieť hľadať v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch cestu, ako sa vyrovnať s rastom medzi dvoma až štyrmi percentami. To znamená, ako zabrániť prípadným veľkým sociálnym otrasom. Môžu nastať, keď praskne realitná bublina, či ak sa väčšia časť štátnych podnikov ocitne na pokraji bankrotu,“ povedal pre Pravdu Tanner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rast #Čína #čínski komunisti