Briti súdia gang za sex s deťmi. Obžalovaní i obete sú zo Slovenska

Trinásťročné dievča predávali na sex v prepočte za necelých dvadsaťštyri eur. Pred londýnskym ústredným trestným súdom známom ako Old Bailey zasadli na lavici obžalovaných tínedžeri pochádzajúci zo Slovenska a Česka a ich starší druh kurdského pôvodu.

06.11.2013 14:00
dieťa, šikanovanie, týranie, smútok, depresia Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Obvinení sú zo série závažných sexuálnych deliktov vrátane znásilnenia, zneužívania a nútenia k detskej prostitúcii. Ich obeťami boli 12– až 14-ročné dievčatá, dve sestry zo zmiešanej slovensko-českej rodiny a tri Angličanky.

Procesu, ktorý sa začal v pondelok, venuje rozsiahlu pozornosť nielen bulvárny denník Daily Mail, ktorého obľúbenou témou je kriminalita rómskych imigrantov z východnej Európy, ale aj seriózne médiá vrátane verejnoprávnej BBC.

Prokurátorka Angela Raffertyová upozornila porotcov, že počas pojednávaní budú musieť dať bokom svoje emócie a sympatie, lebo si vypočujú „veľmi názorné popisy toho, čo sa dievčatám stalo“. Jedno z dievčat, 13-ročná Obeť A, ako ju súd nazýva, bola podľa prokurátorky najskôr znásilnená v parku mesta Peterborough, asi 120 kilometrov severne od Londýna, kde páchatelia i ich obete žili.

Vzápätí dievča, ktoré malo v škole problémy s učením, niekoľko mesiacov nútili k sexu s viacerými mužmi. Obeť A označila za šéfa gangu 18-ročného Zdena Mirgu, známeho pod prezývkou Skinny. „Nabádal ju, často skutočne prudko, na sex s inými chlapcami a mužmi. Robil to využívajúc moc, ktorú nad ňou v tom čase mal, hrozbami a občas proti nej použil aj násilie,“ cituje Raffertyovú BBC.

Dievča policajtom povedalo, že Skinny sa o ňu „delil“ s inými, lebo „chcel peniaze na marihuanu a vodku“. Podľa prokurátorky si hlavný obžalovaný od asi päťdesiatročného muža dal zaplatiť dvadsať libier za sexuálny styk s Obeťou A.

Polícia prišla na stopu gangu po tom, čo starostlivosť o Obeť A vlani v decembri prevzali úrady a ona sa so svojím tajomstvom o sexuálnom zneužívaní zverila sociálnemu pracovníkovi. Vyšetrovanie odhalilo, že gang zneužíval ďalšie štyri maloleté dievčatá – 14-ročnú staršiu sestru Obete A a tri Angličanky.

Z ôsmich obžalovaných sú iba štyria plnoletí. Popri Zdenovi Mirgovi je to jeho dvadsaťročný brat Dušan, devätnásťročný Dávid Žiga a 32-ročný Kurd Hassan Abdulla. Mená dvoch sedemnásťročných a dvoch štrnásťročných obžalovaných súd nezverejnil. Obžaloba vznesená proti nim má dohromady 57 bodov. Nik z nich sa ani k jednému nepriznal.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Veľká Británia #zneužívanie #gang