Berlín čaká skoré uzavretie protišpiónskej dohody s USA

Nemecká vláda očakáva, že sa jej do polovice decembra podarí dosiahnuť konkrétne výsledky pri rokovaniach so Spojenými štátmi o dohovore, ktorý by obmedzil vzájomnú špionáž.

06.11.2013 13:32
lupa nad uchom - poškodený sluch
Ilustračné foto
debata

V stredu to po zasadnutí kontrolného výboru pre tajné služby nemeckého parlamentu novinárom povedal riaditeľ úradu nemeckej vlády Ronald Pofalla. Predseda výboru Thomas Oppermann vyhlásil, že dohoda by sa mala týkať sledovania nielen vládnych činiteľov, ale aj bežných ľudí.

Berlín začal rokovať s USA o obmedzení špionáže po tom, čo sa objavili informácie, že americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) sledovala mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej. Pofalla uviedol, že rokovania sú tajné a nie je možné oznamovať podrobnosti, uzavretie rozhovorov ale očakáva v horizonte jedného mesiaca.

Oppermann z doteraz opozičnej sociálnej demokracie (SPD) vyhlásil, že zmluva by mala byť právne záväzná. „Očakávam, že nielen vylúči vzájomnú špionáž vlád, ministerstiev a verejných miest, ale tiež stanovuje obmedzenia pre sledovanie občanov a povedie ku koncu priemyselnej špionáže,“ povedal Oppermann.

Snowdena chcú vypočuť v Rusku

Informácie o sledovaní Merkelovej sa objavili v októbri a vyplynuli z dokumentov, ktoré z NSA vyniesol jej bývalý pracovník Edward Snowden. Už v lete pritom Snowdenove dokumenty ukázali, že americké tajné služby sledovali elektronickú komunikáciu státisícov až miliónov Nemcov i občanov mnohých iných krajín.

Snowden utiekol zo Spojených štátov a teraz sa skrýva v Rusku, kde získal ročný azyl. Nemeckí predstavitelia opakovane prejavili záujem Snowdena vypočuť, aby im pomohol objasniť podrobnosti okolo špionážnej činnosti USA v Nemecku.

Nemecký minister vnútra Hans Peter Friedrich po stredajšom rokovaní parlamentného kontrolného výboru ale povedal, že vypočutie Snowdena v Nemecku je ťažko predstaviteľné. Zdôraznil, že Američan by v krajine len ťažko získal azyl, pretože podľa nemeckých zákonov nie je politicky prenasledovaný. „Musíme preto hovoriť o tom, ako by bolo možné Snowdena vypočuť v Rusku,“ podotkol Friedrich.

Vládu na preverenie možností, ako by bolo možné Snowdena vypočuť, vyzval aj parlamentný výbor. „Prosíme vládu, aby zistila, či je možné vypočuť Snowdena v Moskve, bez toho, aby sme mu tým spôsobili nejaké problémy,“ povedal Oppermann. „O jeho vypočutí v Nemecku sa teraz žiadna debata nevedie,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Angela Merkelová #edward snowden