Belgicko plánuje rozšíriť eutanáziu aj pre mládež

Skupina detských lekárov v Belgicku prostredníctvom tlače vyzvala zákonodarcov, aby rozšírili právo na eutanáziu aj na maloleté choré osoby. Predstavitelia hlavných cirkví v krajine sa ale podľa agentúry AFP v spoločnom verejnom vyhlásení postavili proti.

06.11.2013 15:12 , aktualizované: 08.11.2013 09:42
prasacia chrípka, choroba, doktor, pacient,... Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Je to zaslúžená smrť z milosrdenstva, alebo neprijateľný krok, ktorý znižuje hodnotu života? V Belgicku sa vyostruje debata o eutanázii. Možnosť asistovanej samovraždy ťažko chorých nevyliečiteľných pacientov by sa mala rozšíriť o neplnoletých. V súčasnosti patrí právo dobrovoľného odchodu zo sveta len dospelým.

Návrh zákona presadzujú vládnuci socialisti, ktorým patrí kreslo premiéra. Flámski kresťanskí demokrati, jeden z ich koaličných partnerov, sú proti. Ak parlament schváli rozšírenie eutanázie, napadnú právnu normu na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Chystanú reformu odsudzujú náboženskí predstavitelia. Zjednotili sa katolíci, protestanti, pravoslávni, moslimovia, židia. „Nemôžeme súhlasiť s postupom, ktorý vedie k skaze základov spoločnosti,“ citovala agentúra AFP z ich spoločného vyhlásenia.

Arcibiskup André-Joseph Léonard sa pozastavil nad tým, že Belgičania mladší ako 18 rokov sú obmedzení vo viacerých právach, ale na druhej strane im chce štát ponúknuť voľby smrti. „Je zvláštne, keď neplnoletí nemôžu prijímať kľúčové rozhodnutia, ako je uzatvoriť manželstvo, ale mohli by sa rozhodnúť zomrieť,“ upozornil čelný predstaviteľ katolíckej cirkvi podľa novín Le Soir.

Názory pediatrov

Skupina 16 detských lekárov, naopak, si nemyslí, že neplnoletí majú zostať zbavení možnosti, ktorú zákon povoľuje dospelým. „Skúsenosti ukazujú, že v prípadoch vážnej choroby a hroziacej smrti sa u mladistvých veľmi rýchlo vyvinie výrazná dospelosť. Vedia sa vyjadrovať o svojom živote a vnímať ho lepšie ako zdraví ľudia,“ napísali v otvorenom liste, ktorí zverejnili belgické médiá.

Pediatri sa nazdávajú, že každé rozhodnutie o ukončení života je aktom ľudskosti, ktorý pripadá do úvahy len ako úplne posledné riešenie. „Prečo pripravovať neplnoletých o túto najkrajnejšiu možnosť?“ položili si rečnícku otázku.

Tí, čo presadzujú zníženie vekovej hranice pri eutanázii, ubezpečujú, že by sa postupovalo maximálne citlivo. Znamená to, že každá žiadosť o smrť z milosrdenstva by sa prísne posudzovala. O jednotlivcovi by rozhodol panel zložený z lekárov, právnikov, psychológov a odborníkov na etiku. Samozrejme, že by sa vyžadoval aj súhlas rodičov.

Do zložitej diskusie vstúpili aj detskí psychológovia. Jedna časť sa prikláňa k názoru spomínaných 16 pediatrov, iní sú presvedčení, že veľa detí nedokáže urobiť s plnou zodpovednosťou rozhodnutie ako dospelí ľudia. Debata sa tak výrazne odvíja od silno emotívnej otázky: Chystá sa Belgicko prekročiť takzvanú červenú čiaru pri eutanázii?

Povoliť uskutočňované?

Jedným z argumentov zástancov rozšírenia eutanázie je poukazovanie na skutočnosť, ktorá podľa nich existuje, ale spoločnosť si pred ňou zakrýva oči. V médiách sa objavili tvrdenia, že asistovaná samovražda mladistvých pacientov je už realitou. Údajne sa vyskytujú prípady, keď lekári vyhovejú prosbe zúfalých rodičov, ktorí už nechcú, aby ich dieťa ďalej trpelo v jednoznačnej beznádeji.

Návrhu zákona zatiaľ chýba jasná podpora v parlamente, ale predpokladá sa, že si nakoniec nájde väčšinu hlasov. Rozhodovať sa však tak skoro nebude. Očakáva sa, že výsledok bude známy až po budúcoročných parlamentných voľbách. Zákonodarca Jean-Jacques De Gucht, jeden zo spoluautorov návrhu reformy, zdôrazňuje, že ide o rovnosť medzi ľuďmi: „Našou filozofiou je ponúknuť každému právo rozhodnúť o vlastnom živote,“ povedal podľa novín La Libre Belgique.

Eutanázia v Belgicku

  • Možnosť asistovanej samovraždy dospelých pacientov povoľuje zákon od roku 2002. Podobná právna norma existuje v EÚ len v Holandsku a Luxembursku.
  • Počas prvého roka platnosti zákona využilo eutanáziu 235 ľudí. Vlani ich bolo až šesťnásobne viac (1 432 prípadov, čo predstavovalo 2 percentá všetkých úmrtí).
  • Dve tretiny obyvateľov podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky podporujú rozšírenie eutanázie aj pre osoby mladšie ako 18 rokov. (Holandsko ju umožňuje pacientom, ktorí majú viac ako 12 rokov.)

Agentúrny článok sme nahradili pôvodným novinárskym príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Belgicko #eutanázia