Maďarský štátny tajomník vyzval na zrušenie Benešových dekrétov

Povojnové dekréty československého prezidenta Edvarda Beneša nie sú v súlade s právom Európskej únie. Vyhlásil to v stredu v Budapešti Bence Rétvári, štátny tajomník na maďarskom ministerstve spravodlivosti.

06.11.2013 22:17
debata (181)

Fakt, že sú dekréty aj naďalej v platnosti, narúša podľa neho tiež spoluprácu medzi krajinami višegrádskej štvorky (V4), teda medzi Maďarskom, Slovenskom, Českou republikou a Poľskom.

Ako uviedla maďarská agentúra MTI, Rétvári svoje slová predniesol na akcii usporiadanej jeho Kresťanskodemo­kratickou ľudovou stranou (KDNP) a Nadáciou Konrada Adenauera. Vyhlásil tiež, že je teraz najvyšší čas, aby boli dekréty zrušené.

Dekréty prezidenta republiky, ako sa právne predpisy oficiálne nazývajú, vydával Beneš v priebehu druhej svetovej vojny a krátko po jej konci. Ako sporné sú v Maďarsku vnímané predovšetkým tie, ktoré československých Maďarov a Nemcov na základe kolektívnej viny zbavujú občianstva a majetku.

Ako v tejto súvislosti poznamenala agentúra MTI, pre dekréty bolo približne 100-tisíc etnických Maďarov deportovaných alebo zaslaných do pracovných táborov. Nikto z nich sa nedočkal odškodnenie.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Československo #Benešove dekréty #Retvári