Rokovanie o iránskom jadrovom programe môže priniesť ústupky

Predstavitelia Iránu a šiestich svetových mocností vo štvrtok otvoria ďalšie kolo rokovaní o spornom jadrovom programe islamskej republiky.

07.11.2013 07:18
debata

Dvojdňové stretnutie v Ženeve by malo nadviazať na výsledky spred necelého mesiaca, keď Teherán predložil partnerom nové návrhy, ako dlhoročný spor vyriešiť.

Podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej administratívy by mal prísť s ponukou tentoraz Washington, ktorý je údajne pripravený poľaviť zo svojich sankcií výmenou za nešpecifikovaný „prvý krok“ smerom k zastaveniu napredovania programu. Prípadné ústupky zo strany USA by však mali byť spočiatku len „obmedzené, cielené a zvrátiteľné“.

Nemenovaný predstaviteľ Izraela medzitým uviedol, že mocnosti by mali odmietnuť návrhy z dielne znepriateleného Iránu, ktorý bude údajne ponúkať zastavenie obohacovania uránu na vyšší podiel štiepneho izotopu či spomalenie výstavby takzvaného ťažkovodného reaktora.

Zariadenie v meste Arák by totiž v prípade dobudovania mohlo byť zdrojom plutónia použiteľného v zbraniach namiesto uránu. Iránsky prezident Hasan Rúhání ako aj najvyšší vodca republiky Alí Chameneí sa v uplynulých dňoch vyjadrili, že rokovania s mocnosťami nevnímajú „optimisticky“, napriek tomu však podporujú ich pokračovanie.

Irán doteraz odmietal požiadavky Západu, aby zastavil obohacovanie uránu a uzavrel jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Tvrdí, že jeho program je výlučne mierového charakteru a má preto naň právo.

Rúhání však po nedávnom nástupe do čela vlády vyjadril nádej, že dlhoročný spor bude možné vyriešiť prostredníctvom vyššej transparentnosti a vzájomnej dôvery. Doterajší dialóg so skupinou šiestich mocností (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA) zatiaľ nepriniesol žiadne zásadnejšie výsledky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program