Kasparov chce byť Kasparovs. Žiada o lotyšský pas

Režim Vladimira Putina nedokázal vyšachovať, a tak by aspoň rád porazil jeho figúrku vo svete šachu. Garri Kasparov (50), najúspešnejší šachista všetkých čias, požiadal o lotyšské občianstvo.

07.11.2013 14:00
šachy, garri kasparov, putin, rusko, oponenti Foto: ,
Bývalý svetový šampión v šachu Garri Kasparov po vyše osemročnom márnom úsilí zjednotiť oponentov ruského prezidenta Vladimira Putina požiadal o lotyšský pas.
debata (5)

Veľmajster, ktorý pred deviatimi rokmi skončil s profesionálnou športovou kariérou, sa mieni uchádzať o kreslo prezidenta Medzinárodnej šachovej federácie FIDE. Na to, aby z neho vyduril favorita Kremľa Kirsana Iľjumžinova, však potrebuje veľa cestovať. A to by sa mu s ruským pasom nemuselo podariť.

Rodák z Azerbajdžanu, syn nemeckého Žida a Arménky, ktorý sa cíti Rusom, by rád získal európsky pas, hoci aj za cenu, že tam bude jeho meno uvedené v lotyšskom prepise ako Garijs Kasparovs. Kasparov požiadal poslancov lotyšského parlamentu, aby mu udelili občianstvo za „mimoriadne zásluhy“. V liste napísanom po lotyšsky ich presviedča, že s ich krajinou ho vždy spájal zvláštny vzťah. V ranej mladosti vyhrával v Rige turnaje, pred rozpadom Sovietskeho zväzu podporoval lotyšský zápas o nezávislosť, jeho bývalá manželka je lotyšská občianka a jeho syn má v Lotyšsku trvalé bydlisko…

„Každý Lotyš môže slobodne vyjadriť svoj názor, zúčastňovať sa na politickom procese a pritom sa nemusí obávať nezákonného prenasledovania,“ napísal Kasparov v liste poslancom. A dodal: „Ako lotyšský občan získam možnosť venovať sa bez obmedzenia politickej činnosti v mene demokracie, mieru a spravodlivosti rovnako v Rusku, ako aj v ďalších krajinách, kde sa porušujú ľudské práva a pošliapavajú demokratické normy.“

Šéf poslaneckého klubu vládnej strany Jednota Dzintars Zakis reagoval na Kasparovovu žiadosť opatrne. „Je to hviezda svetovej veľkosti, oponent Kremľa a aktívny propagátor šachu,“ pochváli uchádzača o občianstvo. „To všetko sa však dá len ťažko interpretovať ako zásluhy voči Lotyšsku. Treba len dúfať, že stúpencom tejto myšlienky sa podarí sformulovať argumenty vyžadované zákonom o občianstve,“ do­dal.

Lotyšsko je známe tým, že svoje občianstvo neudeľuje ľahko. V krajine, kde ruská menšina tvorí vyše štvrtiny obyvateľstva, ho z asi 700-tisíc miestnych Rusov získala len necelá polovica. Mnohí lotyšskí Rusi preto Kasparovou žiadosť vnímajú ako nemiestnu trúfalosť. „V čom sú jeho mimoriadne zásluhy? Možno som len slabo informovaný,“ ironicky poznamenal pre rádio Baltkom šachový veľmajster Alexej Širov, ktorý sa narodil v Lotyšsku, žije tam, ale po rozpade Sovietskeho zväzu zostal bez štátnej príslušnosti, až kým mu po svadbe so Španielkou nedali pas v Madride. „Mal som sovietsky pas, potom som sa stal neobčanom nezávislého Lotyšska. Občianstvo mi neponúkli, nehľadiac na moje zásluhy voči lotyšskému športu i to, že vyše roka pred rozpadom Sovietskeho zväzu som ako prvý športovec začal vystupovať pod lotyšskou zástavou,“ dodal zatrpknuto.

Kasparov včera na sociálnej sieti uviedol aj ďalšie dôvody, prečo by si Lotyšsko rád zvolil za druhú vlasť. Za rozhodujúce označil, že novela zákona od minulého mesiaca umožňuje získať lotyšské občianstvo bez toho, aby sa uchádzač musel vzdať ruského. „To by pre mňa bolo absolútne neprijateľné a nemysliteľné,“ poznamenal s tým, že hoci sa pre politické prenasledovanie tento rok rozhodol načas opustiť Rusko, spretŕhať s ním väzby nemieni.

V príspevku na Facebooku Kasparov vysvetlil aj to, prečo tak súrne potrebuje pas, ktorý mu otvorí cestu do sveta. Chystá sa totiž na budúce leto uchádzať o post šéfa šachovej federácie. „Účasť v predvolebnej kampani, rovnako ako práca na poste prezidenta FIDE si vyžadujú ustavičné cestovanie po celom svete. Za niekoľko mesiacov zostávajúcich do volebného kongresu musím navštíviť vyše päťdesiat krajín. V situácii, keď mojím hlavným súperom je bývalý prezident (ruského) Kalmycka Kirsan Iľjumžinov – človek, ktorý šéfuje federácii devätnásty rok a teší sa podpore ruskej vlády, nemôžem zveriť otázku svojej slobody pohybu do rúk Putinovho ministerstva zahraničných vecí,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #občianstvo #režim #Vladimir Putin #garri kasparov #oponenti