Zakročím proti chudobe, sľubuje víťaz v New Yorku

Republikánsku éru prerušil jednoznačný úspech demokrata. Obyvatelia New Yorku si zvolili za nového starostu Billa de Blasia, ktorý rozdrvil svojho súpera Joa Lhotu.

07.11.2013 13:00
bill de blasio, new york, michael bloomberg,... Foto: ,
Výmena na čele New Yorku. Bill de Blasio (vľavo), víťaz volieb starostu, sa rozpráva s Michaelom Bloombergom, ktorého vystrieda vo funkcii.
debata

Víťaz získal až 73 percent hlasov. Znamená to, že americké veľkomesto povedie demokrat prvý raz po dvadsiatich rokoch. De¤Blasio má nemecko-talianske korene. Za manželku má černošku, s ktorou má dve deti.

New York, ktorý má 8 miliónov obyvateľov, môže očakávať od de¤Blasia dôrazný postup proti nerovnosti. „Chcem podporovať slabšie vrstvy. Naše mesto sa stalo príbehom dvoch miest pre bohatých a chudobných,“ vyhlásil 52-ročný demokrat. Úradu sa ujme 1. januára 2014, keď mu kreslo prenechá Michael Bloomberg, dosluhujúci starosta, ktorý uspel vo voľbách tri razy za sebou.

De Blasio ponúkol v kampani viacero sľubov, ktorými sa zapáčil sociálne slabým Newyorčanom. Hovoril napríklad, že má v pláne zvýšiť mestskú daň pre tých, čo ročne zarobia v prepočte viac ako 400-tisíc eur. Získané peniaze chce využiť na financovanie predškolských zariadení tak, aby bolo postarané o každé dieťa. Zároveň ubezpečoval, že sa postará o cenovo dostupné bývanie pre rodiny, ktoré zápasia s rastúcimi účtami za strechu nad hlavou.

Demokrat poukazoval na to, že počas éry Bloomberga v New Yorku výrazne vzrástla majetková nerovnosť. Tvrdí, že ako nový starosta chce myslieť na všetkých. „Žiadny Newyorčan nezostane opomenutý,“ zdôraznil v prejave po oznámení výsledkov hlasovania. V meste žije až 440-tisíc milionárov, ale na opačnej strane viac ako pätina ľudí trpí chudobou.

Bloomberg si získal uznanie za tvrdý postup proti kriminalite. Niektoré metódy však vzbudzovali rozpaky. De Blasio chce preto zrušiť prax, ktorá umožňuje policajtom preventívne zastavovať a prehľadávať ľudí, o ktorých si myslia, že sú podozriví.

Voľby v New Yorku boli ostro sledované nielen preto, že ide o jedno z najvýznamnejších amerických miest. V budúcom roku sa totiž uskutočnia doplňovacie voľby do Kongresu USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #starostovia #Bill de Blasio #statosta #joe lhota #michael bloomberg