Bývalý belgický kráľ sa sťažuje na svoj ročný príjem

Bývalý belgický kráľ Albert II. pokladá za nedostatočný ročný príjem 923-tisíc eur, ktorý mu stanovili po jeho júlovom odstúpení.

07.11.2013 13:49
Kráľ Albert II. Foto: ,
Bývalý kráľ Albert II. v televíznom príhovore.
debata (8)

Tvrdí to belgický denník Le Soir. Podľa spravidla dobre informovaného denníka Albert teraz v tichosti rokuje o preplácanie niektorých svojich výdavkov štátom. Kráľovský palác správu nepotvrdil, ale ani nepoprel.

Počas svojho dvadsaťročného panovania v rokoch 1993 až 2013 Albert II. poberal ročne 11,5 milióna eur. Od chvíle, kedy odovzdal 21. júla trón synovi Philippovi, dostáva ročnú dotáciu vo výške 923-tisíc eur, teda približne „len“ 700-tisíc eur v čistom, spresnil Le Soir. K dispozícii má od štátu navyše nielen ochranku, ale aj tím desiatich spolupracovníkov.

Albert II. si ale na svoje finančné podmienky sťažuje. „Hovorí, že sa s ním nezaobchádza, ako dúfal a že mu to spôsobuje ťažkosti,“ citoval Le Soir nemenovaný zdroj. Denník pritom poznamenal, že niekdajšia holandská kráľovná Beatrix, ktorá tiež nedávno odstúpila, dostala ročnú dotáciu 1,4 milióna eur.

Niektorí Albertovi blízki sa snažia bývalému panovníkovi pomôcť a hľadajú spôsob, ako nepriamo zvýšiť jeho príjmy. Navrhujú napríklad, aby štát platil údržbu zámku Belvedére, v ktorom v Bruseli bývalý kráľ žije. Tiež zvažujú, že by belgické vojenské námorníctvo platilo palivo pre jeho luxusnú jachtu Alpa v hodnote 4,6 milióna eur.

Osloviť politikov sa v tejto otázke podľa denníka rozhodol aj sám Albert II. „Kráľ sa s tým obrátil na niekoľko členov vlády, vrátane premiéra Elia Di Rupa,“ oznámilo vraj Le Soir hneď niekoľko zdrojov. Politickí predstavitelia údajne zatiaľ kráľovi neodpovedali.

Periodikum usudzuje, že politickí predstavitelia zrejme nie sú príliš nadšení požiadavkami Albeta v čase úsporných opatrení a obmedzovania výdavkov štátneho rozpočtu v Belgicku. „Albert II. má ale svoje zásluhy a bol kráľom 20 rokov. Je nutné s ním rokovať slušne,“ poznamenal v denníku istý pozorovateľ.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Belgicko #Albert II.