Najsilnejší svetový tajfún už zabíja na Filipínach

Najsilnejší svetový tajfún tohto roka v piatok udrel na centrálnu časť Filipín. Vyžiadal si zatiaľ tri obete, ničil domy, ochromil dopravu a spôsobil výpadok elektriny v jednej provincii. Úrady preventívne evakuovali milión ľudí.

08.11.2013 07:26 , aktualizované: 10:05
US-PHILIPPINES-TYPHOON Foto:
Tajfún na Filipínach zanecháva za sebou spúšť.
debata (1)

Tajfún na Filipínach zasiahol najprv južný cíp ostrova Samar a potom sa presunul na ostrov Leyte a Cebu, ktorý je obľúbeným cieľom turistov, a kde takisto leží asi 2,5 miliónové mesto Cebu. Búrku sprevádzajú husté lejaky, ktoré vyvolali zosuvy pôdy a miestne záplavy.

Na súostroví zastavili trajektovú dopravu, ako aj všetky rybárske aktivity. Zrušili takmer 200 miestnych letov a v postihnutých oblastiach nefunguje ani autobusová doprava. V centrálnych regiónoch uzavreli školy, úrady a obchody.

Na ostrove Samar prerušili telekomunikačné spojenie s niektorými mestami a dedinami a celá provincia Samar sa ocitla bez dodávok elektrického prúdu. „Celá provincia je bez prúdu,“ povedala agentúre Reuters samarská guvernérka Sharee Tan. „Padajúce stromy zvalili stĺpy elektrického vedenia a zablokovali cesty,“ dodala.

Foto: SITA/AP, Nelson Salting
tajfun

Filipínske úrady oznámili, že evakuovali asi jeden milión ľudí vo viac ako 20 provinciách. Ide predovšetkým o obyvateľov z ohrozených miest blízko riečnych brehov, ďalej z pobrežných dedín a horských svahov.

Tajfún Haiyan je zrejme najsilnejším svetovým tajfúnom, ktorý kedy podľa historických záznamov zasiahol pevninu. Tento supertajfún sprevádza víchor dosahujúci rýchlosť 313 kilometrov za hodinu.

Tajfún by mal nad Filipínami zotrvať ešte do soboty a neskôr cez víkend bude podľa odhadu meteorológov pokračovať k Juhočínskému moru, pričom v ohrození sú Vietnam a Čína.

Tajfún na filipínskom ostrove Cebu zanechal po... Foto: Chester Baldicantos
Filipíny tajfún Haiyan obete Tajfún na filipínskom ostrove Cebu zanechal po sebe spúšť.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #Manila #tajfún #evakuácia