Jásira Arafata podľa Palestínčanov otrávil Izrael

V prípade údajnej otravy bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata polóniom je "jediným" podozrivým Izrael. V Ramalláhu to v piatok podľa agentúry AP vyhlásil predseda palestínskej vyšetrovacej komisie Tavfík Tiráví, ktorá preveruje okolnosti Arafatovho úmrtia.

08.11.2013 10:46 , aktualizované: 11:58
Jasír Arafat, Suha Arafatová Foto:
Suha Arafatová v rozhovore so svojím manželom Jásirom Arafatom.
debata (9)

Podľa Tirávího nezomrel Arafat z prirodzených príčin. Na otázku, či bol otrávený, ale podľa AP odpovedal vyhýbavo. Nález polónia verziu o otrave „dôvodne“ podporuje, povedal. „Izrael je prvým, elementárnym a jediným podozrivým z vraždy Jásira Arafata,“ dodal Tiráví.

Podľa agentúry AP a AFP to vyhlásila palestínska vyšetrovacia komisia, ktorá preveruje okolnosti Arafatovho úmrtia. Švajčiarski vedci našli v jeho tele polónium na takej úrovni, ktoré až 18-krát prevyšovala bežné množstvo.

Palestínske vedenie požiadalo o zriadenie medzinárodnej komisie, ktorá by smrť objasnila. Rad Palestínčania, vrátane Arafatovej vdovy Suhy, sa domnievajú, že bývalý palestínsky predák a nositeľ Nobelovej ceny za mier bol zavraždený, špekuluje sa, že za jeho skon môže Izrael.

Tel Aviv akúkoľvek vinu odmieta.

Švajčiarski odborníci, ktorí stopy polónia našli, skúmali vzorky odobraté pri minuloročnej exhumácii. Odobraté tkanivá dostali tiež laboratóriá v Rusku a vo Francúzsku, na ich oficiálne závery sa ešte čaká. Jeden z ruských expertov, ktorý sa na analýze podieľal, už v októbri vylúčil, že Arafata otrávili polóniom.

Arafata hospitalizovali v októbri 2004 v Percy pri Paríži pre bolesti brucha. Zomrel 11. novembra vo veku 75 rokov. Podľa oficiálnej lekárskej správy bol príčinou jeho smrti rozpad červených krviniek. Príčina tohto rozpadu udaná nebola. Suha vtedy nežiadala o vykonanie pitvy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #polónium #jásir arafat