Záhreb vypísal referendum proti sobášom homosexuálov

V Chorvátsku sa 1. decembra uskutoční referendum o prípadnom znemožnení sobášov medzi homosexuálmi. Rozhodol o tom parlament dvojtretinovou väčšinou hlasov na základe petície žiadajúcej všeľudové hlasovanie o zmene ústavy, ktorá by sobášom medzi osobami rovnakého pohlavia bránila.

08.11.2013 15:01
gay, homosexuáli, sobáš Foto: ,
Približne stovka ľudí sa zúčastnila na pochode homosexuálov v ukrajinskej metropole Kyjev. Tí do ulíc neďaleko centra hlavného mesta vyšli napriek hrozbám i súdnemu zákazu.
debata (4)

Podľa denníka Večernji list ide o tretie celoštátne referendum v chorvátskych dejinách a prvé, ktoré sa bude konať na žiadosť občanov. Petíciu podpísalo okolo 750 000 občanov, pričom na vypísanie referenda stačilo 450 000 podpisov.

Organizátorom podujatia bola občianska iniciatíva „V mene rodiny“, ktorú podporuje katolícka cirkev a pravicové strany. Jej cieľom je dosiahnuť úpravu 62. článku chorvátskej ústavy doplnením definície manželstva ako celoživotného zväzku ženy a muža.

Za vypísanie referenda zdvihlo ruku 104 poslancov, proti ich bolo 13 a päť sa zdržalo hlasovania. Národné zhromaždenie má pritom 151 poslancov, takže návrh získal dvojtretinovú podporu.

Právni experti nie sú ohľadom referenda jednotní. Časť ich tvrdí, že tento postup je v súlade s ústavou, iní však upozorňujú, že navrhovaná zmena by znamenala porušenie ľudských práv. Stredoľavý koaličný kabinet, ktorý je za umožnenie zväzkov homosexuálov, sa proti takémuto referendu rozhodne stavia proti.

Ešte pred hlasovaním o referende v snemovni neprešiel návrh, aby sa najskôr zaslal ústavnému súdu na posúdenie text otázky, ktorú voličom predložia. Na najvyššiu súdnu inštanciu v krajine sa so žiadosťou o stanovisko k ústavnosti takejto zmeny základného zákona môže obrátiť ktorýkoľvek občan.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #Chorvátsko #homosexuál #gay