Supertajfún mieri na Vietnam, zanechal až 10-tisíc obetí

Najmenej 10-tisíc ľudí zahynulo podľa odhadov miestnych úradov v provincii Leyte v centrálnej časti Filipín pri vyčíňaní tajfúnu Haiyan. Uviedol to v nedeľu šéf regionálnej polície, ktorého citovala agentúra Reuters.

09.11.2013 07:40 , aktualizované: 10.11.2013 07:50
PHILIPPINES-TYPHOON/ Foto: ,
Tajfún Haiyan zabil tisíce ľudí a zanechal rekordné škody.
debata

Podľa policajtov Elmera Soria tajfún zrovnal so zemou mnoho pobrežných miest a dedín. Zhruba 70 až 80 percent územia, cez ktoré sa živel v provincii Leyte prehnal, bolo zničené.

„V sobotu večer sme sa zišli s guvernérom a ďalšími činiteľmi. Guvernér povedal, že podľa ich odhadov prišlo o život 10-tisíc ľudí,“ povedal Soria agentúre Reuters.

Tajfún Haiyan na Filipínach narobil rekordné...
Tajfún Haiyan zabil tisíce ľudí a zanechal...
+2Tajfún Haiyan zabil tisíce ľudí a zanechal...

Ide o prudké zvýšenie bilancie vzhľadom na to, že v sobotu prvotné odhady hovorili o zhruba tisícke mŕtvych. Ďalších 300 mŕtvych potvrdili v nedeľu úrady na susednom ostrove Samar. Predstaviteľ miestneho úradu pre riešenie katastrof Leo Dacaynos uviedol, že 300 ľudí zomrelo v meste Basey a ďalších 2 000 je tam nezvestných.

Haiyan, ktorý by podľa niektorých expertov mohol byť najsilnejším svetovým tajfúnom, aký kedy zasiahol pevninu, prešiel v piatok od východu k západu cez päť centrálnych filipínskych ostrovov.

Katastrofu prirovnali k cunami

K najviac poznačeným patrí mesto Tacloban, kde žije asi 220 000 ľudí. Mesto zaplavili morské vlny vraj až do štvormetrovej výšky. Na televíznych záberoch bolo vidieť bezvládne telá plávajúce vo vode, popadané stromy a stĺpy elektrického vedenia, zrútené domy a uplakané deti čakajúce na pomoc na strechách ešte stojacich obydlí.

„Z vrtuľníka je vidieť rozsah skazy. V kilometrovom páse smerom od pobrežia do vnútrozemia nezostala stáť jediná stavba. Bolo to ako cunami,“ opísal scénu minister vnútra Manuel Roxas z Taclobanu. „Žiadne moderné vymoženosti nefungujú – telefóny, elektrina, voda. Nefungujú ani média, takže nie je spôsob, ako s obyvateľmi komunikovať,“ do­dal.

Tajfún Haiyan zanechal za sebou spúšť

Úrady hlásia z Taclobanu rozsiahle rabovanie obchodov. „Ľudia plienia nákupné centrá a supermarkety. Berú všetko, dokonca aj televízie a iné spotrebiče, ktoré neskôr vymenia za jedlo,“ vykreslil situáciu miestny predstaviteľ John Lim.

Podľa Lima úrady doteraz napočítali 300 až 400 mŕtvych tiel, ale len v meste vraj môže byť až 10 000 obetí. „Mŕtvi sú na uliciach, v domoch, pod troskami, jednoducho všade,“ povedal. Prezident Benigno Aquino uviedol, že prioritou je teraz obnoviť dodávky elektriny a telekomunikačné spojenie a zabezpečiť dodávky potravinovej a lekárskej pomoci. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že na žiadosť Manily poskytlo Filipínam svoje vojenské lode, vrtuľníky a lietadlá na pátracie a záchranné akcie a na prepravu humanitárnej pomoci.

Rýchlosť víchrice sprevádzajúcej tajfún Haiyan dosahovala v piatok na Filipínach 235 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 275 kilometrov za hodinu. Búrka odvtedy výrazne zoslabla a s vetrom s rýchlosťou 163 kilometrov za hodinu zamierila na Vietnam. V stredných a severných oblastiach Vietnamu úrady preventívne evakuovali viac ako pol milióna ľudí. Príchod živlu na vietnamskú pevninu sa čaká v pondelok dopoludnia, napísala agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Filipíny #tajfún