Babiš chce šesť ministrov, jeho zrejme nahradí odborník

Druhá najsilnejšia parlamentná strana v Česku si brúsi zuby na šesť ministerských kresiel. ANO pod vedením Andreja Babiša by v budúcej vláde chcela rezorty financií, dopravy, vnútra, zahraničia a ministerstva pre miestny rozvoj.

09.11.2013 12:02
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (5)

Víťaz októbrových volieb, ČSSD, začne v sobotu večer podľa portálu idnes.cz s vládnymi nahováračkami. Keďže socialisti v ostatných týždňoch čelili vnútrostraníckym problémom pre rebéliu niektorých jej podpredsedov a ich údajnému sprisahaniu s prezidentom Milošom Zemanom proti šéfovi Bohuslavovi Sobotkovi, do rozhovorov o vláde idú v porovnaní s ANO z horšej pozície.

Babišovci si situáciu dobre uvedomujú a o pätnásťčlenný kabinet hrajú otvorene. „Aritmeticky nám vychádza, že by sme mohli získať päť až šesť členov vlády. Chceme mať pripraveného človeka na každé ministerstvo,“ citoval portál podpredsedníčku ANO Věru Jourovú.

Jourová, ktorá sama poškuľuje po funkcii predsedníčky Snemovne, zároveň dodala: „My sa pri výbere nemusíme obmedzovať iba na našich poslancov alebo členov. Sľubovali sme, že krajinu budú riadiť ľudia, ktorí oboru rozumejú.“ Poukázala tak na to, že do ministerských kresiel môžu zasadnúť nestranícki odborníci. ANO by takto pokryl napríklad rezort vnútra.

Líder Andrej Babiš sa deň pred voľbami vyjadril, o akú funkciu má záujem. „Pokiaľ ide o financie, tak by som sa obetoval,“ priznal v televíznej debate. A hoci je podnikateľ k realizácii tejto myšlienky bližšie ako nikdy predtým, škrt mu urobili problémy so získaním lustračnej previerky.

Babišove meno sa spája so Štátnou bezpečnosťou a informácie o jeho údajnej spolupráci s ňou sú predmetom súdneho sporu, ktorý líder vedie v snahe očistiť si meno. Namiesto Andreja Babiša by tak kreslo získal odborník zvonku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #vláda ČR