Chlapec v Kambodži prenášal kurčatá, zomrel na vtáčiu chrípku

V Kambodži v sobotu zomrel na vtáčiu chrípku už trinásty človek. Ako informovali miestne úrady, poslednou obeťou sa stal desaťročný chlapec.

09.11.2013 15:58
debata

Nebezpečným vírusom H5N1 sa tento rok v ázijskej krajine nakazilo už 24 obyvateľov, čo je najviac od roku 2003, keď sa choroba prvýkrát objavila, uviedla agentúra AP.

Kambodžské ministerstvo zdravotníctva spolu so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) vo vyhlásení uviedli, že chlapec zomrel po tom, čo v súvislosti s nákazou trpel horúčkami, kašľom, bolesťou v krku a problémami s dýchaním.

Mesiac predtým, než sa chlapec nakazil, vraj náhle zomrelo v jeho dedine v juhokambodžské provincii Kampot asi tridsať kurčiat. Malý Kambodžan údajne vtedy mŕtve zvieratá nosil svojmu bratovi, ktorý ich mal pripraviť k jedlu, píše sa vo vyhlásení.

Vírus H5N1 sa bežne šíri len medzi hydinou, niekedy sa ním ale môžu nakaziť aj ľudia. Od roku 2003 na celom svete zaznamenali 640 potvrdených prípadov nákazy vírusom H5N1, asi 60 percent chorých vtáčej chrípke podľahlo. V Číne sa tento rok objavil taktiež aj nový vírus vtáčej chrípky H7N9, ktorým sa od marca nakazilo viac ako 100 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #vtáčia chrípka #Kambodža