Pakistanské súkromné školy zakázali knihu Malaly Júsufzaiovej

Milióny pakistanských detí nebudú mať možnosť prečítať si knihu I am Malala (Ja som Malala), ktorú napísala ešte len šestnásťročná pakistanská bojovníčka za práva žien na vzdelanie Malala Júsufzaiová.

10.11.2013 15:03
Malala Júsufzaiová Foto: ,
Malale Júsufzaiovej vyšla kniha s názvom Ja som Malala.
debata

Miestne organizácie združujúce všetky súkromné ​​školy v krajine totiž oznámili, že dielo by mohlo mať na deti „negatívny“ vplyv, a preto bude v ich inštitúciách a knižniciach zakázané, uviedol britský denník The Independent.

Federácia pakistanských súkromných škôl sa domnieva, že niektoré pasáže v knihe nerešpektujú islam. „Keď sme knihu preskúmali, dospeli sme k názoru, že nie je vhodná pre naše deti, najmä pre našich študentov,“ uviedol prezident združenia súkromných škôl Mirza Kašíf. „Pakistan je ideologickou krajinou. Táto ideológia je založená na islame … A v knihe je množstvo komentárov, ktoré idú proti našej ideológii,“ dodal.

Knihu napísala Malala spoločne s britskou novinárkou Christinou Lambovou. Vyšla minulý mesiac a vyslúžila si nadšené reakcie. V Pakistane ju tak vrelo neprijali. Mnoho miestnych obyvateľov sa domnieva, že dievča len zneužíva Západ na propagáciu svojich vlastných záujmov. Taliban už pohrozil, že bude útočiť na kníhkupectvá, ktoré budú diela predávať.

Malala sa vlani 9. októbra stala terčom útoku ozbrojencov z Talibanu, ktorí ju cestou zo školy v autobuse vážne postrelili do hlavy a krku. Dievča útok prežilo a bola prevezené do britského Birminghamu, kde sa podrobilo sérii náročných operácií. V Birminghame žije dodnes. Už pred útokom jej zápisky o neľahkom živote pakistanských žien a dievčat pod pseudonymom pravidelne uverejňoval server BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Taliban #Pakistan #Malála Júsufzajová