Sobotka sa vrátil do hry. Má podporu. Vytvorí vládu?

Odpisovanému šéfovi víťaznej strany sa otvorila cesta k zostaveniu vlády. Bohuslav Sobotka, predseda českej sociálnej demokracie, môže rokovať s hnutím Andreja Babiša a ľudovcami o vytvorení koalície.

10.11.2013 20:49 , aktualizované: 11.11.2013 07:18
Sobotka Foto: ,
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka
debata (3)

Ústredný výkonný výbor ČSSD zrušil výzvu predsedníctva, aby po slabom volebnom zisku strany zvážil odstúpenie z funkcie. (Sociálna demokracia síce pred dvomi týždňami zvíťazila, ale výsledkom zaostala za očakávaniami.) Výbor zároveň odhlasoval, aby Sobotka viedol rokovania s dvomi spomínanými nádejnými partnermi do koalície.

Šéf ČSSD dúfa, že sa mu podarí vytvoriť stabilnú vládu. „Rád by som ju zostavil do konca roku,“ poznamenal pre Českú televíziu. Sobotka sa chce čo najskôr stretnúť s Milošom Zemanom. Podotkol, že by malo ísť o informačnú schôdzku, čo znamená, že od prezidenta neočakáva okamžité poverenie na zostavenie vlády. „Mohol by tak postupovať až na základe jasného signálu, že sa podarilo vyjednať koalíciu,“ vysvetlil Sobotka.

V médiách sa objavila špekulácia, ako môže vyzerať rozdelenie ministerských kresiel. „ČSSD a babišovci zhodne po 6 rezortov, pre ľudovcov 3,“ napísal portál iDnes. Otázne je, čo bude s Babišom, ktorý sa zaujíma o ministerstvo financií. Chýba mu totiž tzv. lustračné osvedčenie v súvislosti s podozrením zo spolupráce s niekdajšou komunistickou tajnou bezpečnosťou. (Babiš popiera udavačstvo.) Hnutie však naznačilo, že rezort financií by mohol obsadiť aj niekto iný z jeho radov.

Sobotka vstúpi do rokovaní s babišovcami a ľudovcami ako líder strany, ktorá sa pokúsila z ústredného výkonného výboru vyslať ubezpečujúci odkaz, že dokáže vystupovať jednotne. Účastníci totiž prijali uznesenie, ktorým odsúdili konanie aktérov takzvanej snahy o vnútrostranícky prevrat. Ide o niekoľko čelných predstaviteľov, čo sa po voľbách tajne stretli s prezidentom a potom popierali, že ho navštívili.

Vplyvní hráči z protisobotkov­ského krídla ešte pred rokovaním ústredného výkonného výboru rezignovali na svoje funkcie v ČSSD. Mandáty v parlamente si však ponechali. Sobotka v tom nevidí problém; očakáva, že podporia koalíciu vedenú sociálnou demokraciou.

Tábor okolo Michala Haška (hlavný kritik Sobotku) je teraz veľmi oslabený, ale časom by ešte mohol prehovoriť. Upozornil na to politológ Josef Mlejnek. „Keď si človek prečíta rezignačné vyhlásenie Haška a Jeronýma Tejca, zistí, že je zlovestné. Hovoria v ňom vlastne, že ak Sobotka nezostaví vládu, mal by odísť. Myslím si, že je dosť pravdepodobné, že ju nezostaví,“ povedal Mlejnek pre server Lidovky. (Tejc bol medzi účastníkmi spomínanej tajnej schôdzky.)

V tejto súvislosti je otázne, či šéfovi ČSSD nehodí poleno pod nohy prezident, ktorý má blízko k Haškovi. Vzťahy Zemana a Sobotku, naopak, sú chladné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ČSSD #vláda ČR #Bohuslav Sobota