Prezidenti Putin a Janukovyč tajne rokovali v Moskve

Kremeľ v pondelok oficiálne potvrdil utajované sobotňajšie stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Viktora Janukovyča.

11.11.2013 14:33 , aktualizované: 16:59
Putin, Janukovyč Foto:
Archívne foto: ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (6)

Janukovyč podľa prezidentského hovorcu Dmitrija Peskova prišiel na „krátku pracovnú návštevu“ Moskvy v sobotu, len niekoľko dní pred kľúčovým hlasovaním ukrajinského parlamentu o návrhu zákona, ktorý by umožnil väznenej vodkyni opozície Júlii Tymošenkovej vycestovať do zahraničia. O osude expremiérky majú poslanci rozhodnúť v stredu.

Stretnutie Janukovyča s Putinom, o ktorom ukrajinská tlač celý víkend horúčkovito špekulovala, bola podľa Peskova venovaná výhradne vzájomným hospodárskym vzťahom. Práve v nich podľa ruskej tlače Kremeľ vidí možný nástroj, ako odvrátiť pripravovaný podpis o pridružení Ukrajiny k Európskej únii. Brusel uzatvorenie asociačnej zmluvy viaže na oslobodenie Tymošenkovej.

Putinov poradca Sergej Glazjev cez víkend vyhlásil, že Rusko ponúkne Ukrajine ekonomické projekty za miliardy dolárov, ak Kyjev s EÚ asociačnú dohodu nepodpíše. Utajovaný summit bol podľa ruských médií zrejme venovaný práve týmto projektom. Nechýbali ani skryté ruskej vyhrážky, ktoré majú Ukrajinu od zblíženia s Európou odradiť. O výsledkoch stretnutia Putina s Janukovyčom Peskov neoznámil žiadne podrobnosti.

Rozhodnutie o osude Tymošenkovej

Pravdepodobnosť, že ukrajinskí poslanci tento týždeň schvália „zákon o Tymošenkovej“, je podľa kyjevských komentátorov stále menšie. V pondelok sa prvýkrát stretla pracovná skupina, ktorá má zo štyroch predložených návrhov vytvoriť kompromisný variant, o ktorom by poslanci mali hlasovať v stredu.

Vodca parlamentnej frakcie vládnej Strany regiónov Oleksandr Jefremov vyjadril pochybnosť, že sa aj v prípade ideálneho scenára podarí zákon včas schváliť tak, aby Tymošenková do konca novembra vyšla na slobodu. Kľúčovým dátumom je 28. november, keď sa v litovskom Vilniuse zíde summit Východného partnerstva, na ktorom by asociačná zmluva mala byť podpísaná. O konečnom stanovisku EÚ majú únijní ministri zahraničia rozhodnúť v stredu večer alebo vo štvrtok. Streda je teda posledným termínom, keď by kyjevský parlament o znení zákona mohol rozhodnúť.

Situácia v parlamente je však neprehľadná. Podľa Jefremova sú poslanci pod silným tlakom Janukovyča, ktorý na skoré prijatie zákona o Tymošenkovej nalieha. Paradoxným spojencom Bruselu sa stali aj ukrajinskí oligarchovia, ktorí kontrolujú miestny hutnícky, strojársky a energetický sektor. Ich záujem o ruský trh vraj opadá, perspektívny odbyt sú miliardári odhodlaní hľadať len na Západe.

Do dramatického vývoja situácie by podľa niektorých náznakov mohla prehovoriť aj sama Tymošenková. Jefremov agentúre Unian povedal, že expremiérka by mohla ľahko vyriešiť asociačnú dilemu, keby sa s výzvou na „bezpodmienečný“ podpis dohody o pridružení obrátila priamo na Brusel. „Bývalá premiérka by mohla EÚ vyzvať k podpisu zmluvy bez toho, aby sa rozhodlo o jej oslobodení,“ povedal Jefremov.

Na Tymošenkovej advokáta vydali zatykač

Na Serhija Vlasenka, hlavného advokáta uväznenej ukrajinskej expremiérky Julije Tymošenkovej, vydali úrady v Kyjeve zatykač. V pondelok o tom informuje spravodajský portál Kyiv Post, ktorý sa odvoláva na opozičné zdroje.

Eugenia Tymošenková, dcéra uväznenej... Foto: SITA, Sergei Chuzavkov
Eugenia Tymošenková, Serhij Vlasenko Eugenia Tymošenková, dcéra uväznenej expremiérky Julie Tymošenkovej a hlavný advokát expremiérky Serhij Vlasenko na snímke z 8. novembra 2013.

„Práve som dostal od Vlasenka SMS správu, že generálny prokurátor na neho vydal zatykač,“ uviedol opozičný líder Arsenij Jacenjuk. Prokuratúra sa však k týmto informáciám zatiaľ odmietla vyjadriť. Prípad môže súvisieť s obvineniami bývalej Vlasenkovej ženy, ktorá tvrdí, že exmanžel jej neplatí výživné.

Vlasenko je okrem iného aj poslanec, začiatkom roka ho však zbavili imunity. Už v tom čase varoval, že ide o predzvesť jeho zatknutia. Súd totiž v marci rozhodol, že Vlasenko porušil zákon tým, že vykonával funkciu poslanca aj advokáta zároveň.

Vlasenko je hlavným právnym zástupcom Tymošenkovej, ktorej súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí. Momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Viktor Janukovyč #Júlia Tymošenková #Ukrajina