Skaza na Filipínach. Tisíce mŕtvych, živí sú bez vody a elektriny

Filipínska vláda v utorok zvýšila oficiálnu bilanciu tajfúnu Haiyan na 1 744 mŕtvych a 2 487 zranených. Konečný počet obetí ale pravdepodobne bude oveľa vyšší, napísala agentúra AP.

12.11.2013 07:29 , aktualizované: 11:37
Filipíny, tajfún Foto: ,
Filipínčania kráčajú po troskách zničených domov po vyčíňaní silného tajfúnu Haiyan na pobreží v Taclobane vo filipínskej provincii Leyte.
debata (1)

Supertajfún Haiyan zasiahol východnú časť Filipín pred štyrmi dňami a nechal za sebou mimoriadnu skazu. Úrady odhadujú, že skutočný počet obetí môže byť okolo 10-tisíc; do oficiálnej bilancie sa započítavajú len objavené mŕtve telá. Do niektorých oblastí sa pritom záchranné tímy ešte nedostali. V niektorých častiach Filipín zostávajú prerušené dodávky elektriny a nefungujú mobilné siete.

Filipínsky generál Virgilio Espineli v utorok oznámil, že v tajfúnom značne poškodenom meste Tacloban využili túto príležitosť väzni k úteku z väznice. Trestanci strhli múr väzenia a ušli na slobodu. Vo väznici bolo asi 600 odsúdených. Koľko z nich sa do úteku zapojilo, zatiaľ nie je jasné.

Zúfalí ľudia rabujú konvoje s pomocou

Filipínska vláda zaviedla od utorka nočný zákaz vychádzania a nasadila armádu vrátane obrnených vozidiel, aby zabránila rabovaniu v tajfúnom zničenom meste Tacloban na ostrove Leyte. V celej oblasti je nedostatok, vody, jedla a liekov. Zúfalí ľudia už vyrabovali niekoľko konvojov s pomocou a rabovanie zaznamenali aj v opustených a poničených obchodoch.

Deti vo filipínskom meste Tacloban, zničenom po... Foto: Reuters, ROMEO RANOCO
Filipíny, tajfún Deti vo filipínskom meste Tacloban, zničenom po vyčíňaní tajfúnu, pomáhajú nosiť nádobys pitnou vodou.

Minister vnútra Mar Roxas informoval, že prijaté opatrenia majú minimalizovať rabovanie a krádeže. Prioritami filipínskej vlády je v súčasnosti podľa neho nastolenie poriadku, distribúcia humanitárnej pomoci a likvidácia mŕtvych tiel. Jeden z najhorších tajfúnov v dejinách cez víkend na Filipínach spustošil celé mestá, celkový rozsah škôd však bude známy až v najbližších dňoch.

OSN uvoľnila na pomoc 25 miliónov dolárov

OSN už ohlásila rozsiahlu operáciu zameranú na medzinárodnú pomoc v spolupráci s filipínskymi úradmi a humanitárnymi organizáciami. OSN už na tento účel uvoľnila čiastku 25 miliónov dolárov.

Jedna zo siedmich sôch vojakov tímu amerického...
Filipínčania kráčajú po troskách zničených...
+9Deti vo filipínskom meste Tacloban, zničenom po...

V utorok oznámi organizácia novú výzvu pre svoje členské krajiny v snahe získať ďalšie financie. Na Filipíny v utorok v tejto súvislosti pricestuje koordinátorka núdzovej pomoci Organizácie Spojených národov Valerie Amosová. USA prisľúbili 20 miliónov dolárov v okamžitej pomoci a do oblasti vyslali lietadlovú loď USS George Washington. Británia vyčlenila na pomoc Filipínam asi 16 miliónov dolárov a Austrália skoro 10 miliónov. Európska komisia zatiaľ vyčlenila na urgentnú pomoc štyri milióny dolárov (tri mil. eur).

Verejné zbierky na pomoc Filipínam

Slovenský Červený kríž sa pridal k Medzinárodnému hnutiu na podporu tajfúnom postihnutých obyvateľov Filipín. Dnes podal žiadosť na Ministerstvo vnútra SR o povolenie vyhlásiť verejnú zbierku. Reagoval tak aj na rozhodnutie Medzinárodného hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (ČK/ČP), ktoré dnes zverejnilo výzvu na pomoc pre takmer 10 miliónov ľudí v postihnutých oblastiach.

Medzinárodná federácia ČK/ČP žiada 72 miliónov švajčiarskych frankov (58 miliónov eur) na pomoc pre 100.000 rodín vo forme potravín, pitnej vody, strechy nad hlavou a ďalšej nevyhnutnej podpory po dobu 18 mesiacov. Pomoc sa bude realizovať prostredníctvom Filipínskeho Červeného kríža. Predpokladaný termín vyhlásenia zbierky SČK pod názvom Pomoc pre Filipíny je 18. november, zbierka by mala trvať do 18. decembra. Číslo účtu SČK zverejní po doručení rozhodnutia MV SR o udelení povolenia, uviedla Silvia Kostelná zo Slovenského Červeného kríža.

Aj Slovenská katolícka charita (SKCH) sa pripojila k spoločnému úsiliu organizácií siete Caritas a rozhodla sa pomôcť obetiam ničivého tajfúnu, ktorý zasiahol Filipíny a vyžiadal si už 10.000 ľudských životov. Podľa odhadov 600.000 ľudí stratilo svoje domovy a celkovo sa v núdzi ocitlo takmer 9,5 milióna obyvateľov Filipín.

SKCH vyhlásila na pomoc obetiam tajfúnu verejnú zbierku, ktorej výnos bude použitý na humanitárnu pomoc, ktorú poskytuje jej partnerská organizácia Caritas Philippiness. Finančne podporiť verejnú zbierku a tým prejaviť solidaritu je možné dobrovoľným príspevkom na číslo účtu: 4008058424/7500, variabilný symbol 206.

Verejnosť sa môže zapojiť do pomoci pre Filipíny aj poukázaním finančných prostriedkov na účet zbierky Človeka v ohrození alebo prostredníctvom aplikácie Viamo. „Pri realizácii pomoci bude OZ Človek v ohrození spolupracovať v rámci siete stredoeurópskych neziskových organizácií CEDRON, prostredníctvom ktorej vďaka slovenským darcom už pomáha v Sýrii a Afganistane. Zapojiť sa do zbierky je možné prostredníctvom účtu 2666520298/1100, Tatra banka, s textom SOS Filipíny alebo prostredníctvom aplikácie Viamo na telefónne číslo 0907 369 399,“ uviedla vedúca humanitárnej pomoci Človek v ohrození Edita Bednárová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #búrka #Filipíny #tajfún #haiyan