Clintonová kraľuje prieskumom o prezidentských voľbách v USA

Bývalá americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová by v prezidentských voľbách porazila republikánskeho guvernéra štátu New Jersey Chrisa Christieho o desať bodov.

12.11.2013 14:22
Hillary Clintonová Foto:
Hillary Clintonová
debata (1)

Ukazuje to prieskum, ktorý v utorok zverejnila americká televízia NBC News.

Prezidentské voľby budú až o tri roky, ale americké médiá už pretriasajú šance politikov oboch strán. Medzi demokratmi sa najviac hovorí práve o Clintonovej. U republikánov sa najčastejšie objavuje meno Chrisa Christieho, ktorý bol začiatkom novembra s veľkou prevahou znovuzvolený guvernérom New Jersey, hoci v jeho štáte majú prevahu skôr demokrati.

Podľa prieskumu by Clintonovú v hypotetickom strete volilo 44 percent opýtaných, zatiaľ čo Christieho 34 percent. Clintonová kandidovala už vo voľbách v roku 2008, keď v demokratických primárkach tesne podľahla neskoršiemu víťazovi Barackovi Obamovi.

Clintonovú obľubujú černosi, Christieho boháči

Prieskum tiež ukázal, že má medzi demokratmi oveľa pevnejšie postavenie ako Christie vo svojej strane. Ako svoju prvú voľbu ju uviedlo 66 percent demokratov, zatiaľ čo 14 percent by dalo prednosť inému demokratickému kandidátovi. Medzi republikánmi sa pre Christieho jednoznačne vyslovilo len 32 respondentov, zatiaľ čo 31 percent by chcelo, aby za republikánov kandidoval niekto iný.

Christie je považovaný za umierneného republikána, ktorý je za dosiahnutie kompromisov s demokratmi. Jeho kandidatúre dáva prednosť vedenie republikánov, zatiaľ čo radikálne hnutie Tea Party je s ním nespokojné.

„Už máme po krk všetkých tých rečí o Christiem,“ povedal denníku The New York Times predstaviteľ Tea Party v štáte Kentucky Scott Hofstra. „Nie je o nič konzervatívnejšie než (vodca demokratickej väčšiny v Senáte) Harry Reid,“ vyhlásil.

Podľa prieskumu sú sympatie jednotlivých skupín voličov rozdelené podobne, ako pri minulých voľbách v rokoch 2008 a 2012, keď vyhral Obama. Clintonová výrazne vedie medzi černochmi (83 percent ku štyrom), mladými do 29 rokov (45 ku 31) a hispáncami (44 ku 33 percentám). Christie je na tom lepšie medzi belochmi (41 ku 37 percentám), seniorov (44 ku 41) a respondentmi s príjmami nad 75 000 dolárov ročne (46 ku 34 percentám).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby v usa #demokrati #republikáni #Hillary Clinton