Miloš Zeman urazil vozíčkarov, on to odmieta

Nečakané faux-pas si privodil český prezident Miloš Zeman. Ten si za slová, že nového premiéra nevymenuje z invalidného vozíka, vyslúžil ostrú kritiku Národnej rady zdravotne postihnutých.

12.11.2013 17:56
zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (2)

Zeman sa v rádiu Impuls v pondelok večer vyjadroval k lídrovi ČSSD Bohuslavovi Sobotkovi. „Upozorním ho, že ak by som ho menoval premiérom, tak bude musieť počkať, pretože je to trochu dôstojnejšia záležitosť, ktorú nemôžem riešiť z invalidného vozíka,“ povedal Zeman podľa portálu idnes.cz.

Tieto slová sa dotkli Národnej rady zdravotne postihnutých. Jej predseda Václav Krása sa voči nim okamžite ohradil. „Pán prezident v podtexte vlastne hovorí, že človek na vozíku má menšiu dôstojnosť ako ostatní, čo je značne diskriminačné,“ myslí si Krása.

Hlavu štátu reakcia postihnutých ľudí zaskočila. Hovorkyňa prezidentskej kancelárie im odkázala: „Pán prezident hovoril o svojej konkrétnej situácii a v žiadnom prípade teda nebolo jeho úmyslom sa akokoľvek dotknúť dôstojnosti zdravotne postihnutých, ako je mu podsúvané. Zmysel vyjadrenia pána prezidenta je jasný, a preto považujeme prudkú reakciu na jeho slová za neprimeranú,“ znie stanovisko z Hradu.

Miloš Zeman sa v súčasnosti lieči na zámku v Lánoch po nešťastnom nočnom páde. Ten si privodil po tom, čo zakopol o koberec, ktorý predtým zhrnul jeho pes. Zranil si koleno a skončil na invalidnom vozíku, pričom lekár dĺžku rekonvalescencie odporučil na mesiac a pol. Prezident pred nehodou podľa českého ministra zdravotníctva nepožil alkohol.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Bohuslav Sobotka #invalid