Obetí tajfúnu Haiyan bude podľa prezidenta okolo 2 500

Obetí silného tajfúnu na Filipínach bude podľa prezidenta Benigna Aquina oveľa menej, ako sa pôvodne myslelo. V rozhovore pre televíznu stanicu CNN sa v utorok vyjadril, že počet mŕtvych sa priblíži skôr k 2 000 až 2 500 ako ku 10 000.

12.11.2013 20:59
PHILIPPINES-TYPHOON/ Foto: ,
Tajfún Haiyan zabil tisíce ľudí a zanechal rekordné škody.
debata

„Momentálne je bilancia, ktorú mám, 2 000 obetí, môže však ešte stále stúpnuť,“ povedal prezident. Zároveň však dodal, že počet desaťtisíc považuje za prehnaný. „Tento konkrétny odhad zahŕňal emocionálnu drámu,“ uviedol Aquino.

Filipínska vláda zaviedla od utorka nočný zákaz vychádzania a nasadila armádu vrátane obrnených vozidiel, aby zabránila rabovaniu v tajfúnom zničenom meste Tacloban na ostrove Leyte. Podľa OSN supertajfún Haj-jan (Haiyan) pripravil o domovy 660 000, z toho najviac práve v Taclobane. V celej oblasti je nedostatok, vody, jedla a liekov.

Tajfún Haiyan na Filipínach narobil rekordné...
Tajfún Haiyan zabil tisíce ľudí a zanechal...
+2Tajfún Haiyan zabil tisíce ľudí a zanechal...

Zúfalí ľudia už vyrabovali niekoľko konvojov s pomocou a rabovanie zaznamenali aj v opustených a poničených obchodoch. Minister vnútra Mar Roxas informoval, že prijaté opatrenia majú minimalizovať rabovanie a krádeže. Prioritami filipínskej vlády je v súčasnosti podľa neho nastolenie poriadku, distribúcia humanitárnej pomoci a likvidácia mŕtvych tiel.

Jeden z najhorších tajfúnov v dejinách cez víkend na Filipínach spustošil celé mestá, celkový rozsah škôd však bude známy až v najbližších dňoch. Do krajiny smeruje medzinárodná pomoc zo všetkých kútov sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #Manila #tajfún #Tacloban