Orol Arnold žije, ozval sa opäť zo Zambie

Orol Arnold „vstal z mŕtvych“. „Po dlhých 16 dňoch, keď sme ho už skoro pochovali, sa ozval opäť zo Zambie,“ informoval Peter Vrlík zo Správy Tatranského národného parku.

13.11.2013 09:25
orol Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

Prvý signál o pohybe orla po viac ako dvoch týždňoch dostali ochranári v utorok večer. Podľa údajov z vysielačky umiestnenej na chrbte orla Arnolda sa celý čas zdržiaval v Konžskej demokratickej republike, v oblasti Národného parku Kundulende na juhovýchode tejto krajiny.

Odchyt orla krikľavého

„Pravdepodobne celý čas blokovali signál orla, lebo v deň, keď vletel opäť do Zambie, správa o ňom prišla okamžite. Veľmi sa tomu tešíme,“ dodal Vrlík. Ochranári nevylučujú, že orol sa mohol dostať na vojenské územie, takže signál z vysielačky bol aj preto vyše dvoch týždňov nedostupný. Orol Arnold sa teraz nachádza od posledných známych polôh z konca októbra viac na juhu.

Orol Arnold je samček orla krikľavého, ktorého ochranári chytili ešte v auguste na Liptove a na chrbát mu pripevnili vysielačku, ktorá monitoruje jeho pohyb. Arnold odletel zo Slovenska 19. septembra a postupne preletel cez Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Sýriu, Libanon, Izrael, Egypt, Sudán, Južný Sudán, Etiópiu, Ugandu, Tanzániu, Burundi až do Zambie. Najnovšie si zaletel až do Konga.

Vzdušnou čiarou prekonal pri ceste do zimoviska okolo 6 500 km, v skutočnosti nalietal za mesiac a tri dni viac ako 7 500 km. Denne preletel od 100 do 340 km. Počas letu sa vyhýbal veľkým vodným plochám. Ponad moria letel len cez úzke prielivy v Čiernom, Stredozemnom a Červenom mori.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP #orol Arnold #Zambia