Maďarské občianstvo dostalo 50-tisíc Maďarov zo Srbska

Maďarské občianstvo dostalo v stredu po skrátenom konaní na 50-tisíc etnických Maďarov zo severosrbskej autonómnej oblasti Vojvodina. Informovala o tom agentúra MTI.

13.11.2013 18:53
debata (4)

Maďarsko v roku 2011 zmiernilo podmienky pre získanie občianstva – opatrenia smerovali najmä k maďarskej menšine žijúcej v susedných krajinách a viedlo k zhoršeniu vzťahov so Slovenskom.

Podľa predstaviteľa maďarského ministerstva zahraničia Zsolta Németha, ktorý sa zúčastnil slávnostnej udalosti v meste Subotica, vojvodinskí Maďari podali z menšín v zahraničí najviac žiadostí o občianstvo v pomere k svojej populácii. Vraj sú aj na prvom mieste, pokiaľ ide o aktivitu maďarských menšín, ako je napríklad boj za autonómiu.

„Tu je tiež realizácia autonómie v najpokročilejším štádiu, vzhľadom k pôsobeniu Maďarskej národnej rady, k stále širším právomociam a k stabilnému financovaniu. To nám dáva nádej na dlhodobé prežitie vojvodinských Maďarov,“ povedal Németh.

Počet nových maďarských občanov podľa neho dosiahol celkovo pol milióna. Ako dodal, tí Maďari, ktorí podajú žiadosť o občianstvo do konca roka, budú môcť budúci rok hlasovať v maďarských parlamentných voľbách.

Maďari tvoria zhruba 14 percent z dvoch miliónov obyvateľov Vojvodiny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďari #Vojvodina #maďarské občianstvo