Lesk Ružovej hviezdy vydražili za 55 miliónov eur

Aukčná sieň Sotheby's v stredu večer vydražila diamant Pink Star (Ružová hviezda) za 68 miliónov švajčiarskych frankov (cca 55 miliónov eur). Aukčný dom to podľa agentúry Reuters označil za novú rekordnú cenu zaplatenú za drahokam. Avšak konečná cena sa ešte len prepočítava, pretože bude pre kupujúceho ešte zahŕňať dražobnú prirážku.

13.11.2013 19:35 , aktualizované: 22:20
diamant, pink star Foto: ,
Pracovníčka zo Sotheby's ukazuje diamant, Ružovú hviezdu, ktorý má 59,6 karátu.
debata

Najbohatší milovníci najdrahších kameňov zažili najväčšie vzrušenie. Najprv prišiel rad na oranžový, po ňom nasledoval ružový. Ženeva sa stala dejiskom dvoch výnimočných dražieb.

Aukčná sieň Christie's v utorok večer ponúkla 15-karátový oranžový diamant. Konečná cena sa zastavila v prepočte vo výške 26,4 milióna eur. Bola to dvojnásobne väčšia suma v porovnaní s jeho odhadovanou hodnotou pred začiatkom aukcie. Oranžový (The Orange) pochádza z Juhoafrickej republiky a má zvlášť intenzívnu farbu. „Je to najväčší oranžový diamant na svete,“ zdôraznila Christie' v aukčnom katalógu.

Oranžový sa síce vyšplhal na závratnú finančnú úroveň, ale pri pohľade na stredňajší večer vyzeral ako predohra. Aukčná sieň Sotheby's totiž vystavila na predaj najdrahší diamant, aký sa vôbec objavil v dejinách dražieb. Má pomenovanie Ružová hviezda (The Pink Star). „Patrí k najväčším prírodným pokladom našej planéty,“ poznamenal David Bennett zo Sotheby's.

Zamestnankyňa z Christie's ukazuje... Foto: SITA/AP, Martial Trezzini
diamant Zamestnankyňa z Christie's ukazuje 15-karátový oranžový diamant.

Znalci vyčíslili cenu Ružovej hviezdy v prepočte na 45 miliónov eur. Kameň našli v roku 1999 taktiež v Juhoafrickej republike. Má 59,6 karátu (čo je dvojnásobne menej, ako keď ho vyťažili). Keďže ide o mimoriadny skvost, vybrusovali ho až štyri roky.

Sotheby's pred­pokladala, že záujem o Ružovú hviezdu prinesie napínavé prihadzovanie peňazí v aukcii. Poukázala na to, že sa stupňuje trend, keď zberatelia neváhajú zaplatiť za mimoriadne nádherné kamene obrovské sumy.

Samozrejme, že do aukčného zápasu o Ružovú hviezdu sa mohli zapojiť len záujemcovia s najtučnejšími bankovými účtami. „Je to naozaj veľa peňazí. Kto chce kúpiť taký diamant, musí byť doň skutočne zamilovaný. Zároveň sa nazdávam, že taký človek uvažuje o budúcnosti – vníma to ako investíciu, že o niekoľko rokov by mohol Ružovú hviezdu predať,“ povedal agentúre nemenovaný klenotník.

Diamant Ružová hviezda

  • Pochádza z africkej bane firmy De Beers, najväčšieho ťažiara diamantov na svete podľa výšky príjmov.
  • Našli ho v roku 1999, v surovej podobe vážil 132,5 karátu. Po vybrúsení v roku 2003 má 59,6 karátu.
  • V roku 2007 ho kúpil neznámy súkromník; nebola zverejnená ani cena, ktorú zaplatil.
  • Majiteľ ho po šiestich rokoch ponúkol do aukcie. Odhadovaná hodnota diamantu bola pred dražbou približne 45 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Ženeva #diamant