Kyjev sa neponáhľa. Ani do Európy

Žiadny z troch bodov, o ktorých sme mali rokovať, nie je pripravený na hlasovanie, odôvodnil poslancom šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak rozhodnutie ukončiť stredajšie mimoriadne rokovanie parlamentu bez akéhokoľvek výsledku.

14.11.2013 07:37
Cox, Kwasniewski Foto: ,
Na stredajšom mimoriadnom rokovaní ukrajinského parlamentu boli aj splnomocnenci Európskej únie Pat Cox (vpravo) a Aleksander Kwaśniewski.
debata (14)

Jedným z bodov bol aj zákon o liečení väznených osôb v zahraničí. Teda šitý na mieru expremiérky Julie Tymošenkovej, ktorá si odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomoci. Poslanci sa opäť majú stretnúť 19. novembra. V súvislosti s tým viacerí pozorovatelia upozorňujú, že je to deň až po kľúčovom rokovaní ministrov zahraničných vecí únie a odklad je vraj v podstate pokračovaním hry.

Hrá sa o veľa

„Každý hrá svoju hru. Tymošenková, opozícia, Európa i Putin. Aj Viktor Janukovyč sa domnieva, že hrá tú svoju,“ cituje agentúra Regnum politológa Viktora Neboženka. Podľa neho je stále priestor na naťahovanie času.

„Napriek prípadnému negatívnemu hodnoteniu misie Cox – Kwaśniewski (v stredu večer mali podať v Bruseli správu o situácii v Kyjeve – pozn. red.) či odmietnutiu únie podpísať asociačnú dohodu s Ukrajinou, problém oslobodenia Tymošenkovej bude stále v hre,“ dodáva Neboženko s tým, že je napriek tomu ťažké predpovedať budúci vývoj. Jeho kolega Vadim Karasjov si zase myslí, že o osude Tymošenkovej sa rozhodne až tesne pred summitom EÚ vo Vilniuse.

„Parlament naťahuje čas s cieľom unaviť opozíciu aj európskych partnerov, aby nakoniec súhlasili s návrhom, ktorý vyhovuje vládnej moci a zároveň, aby netrvali na oslobodení Tymošenkovej. Znamenalo by to podpísanie asociačnej dohody s minimálnymi stratami, za minimálnu politickú cenu. Konkrétne teda bez oslobodenia expremiérky,“ špekuluje Karasjov.

Janukovyč blufuje?

V podobných úvahách sa pohybuje aj politológ Alexej Garaň, podľa ktorého Janukovyč blufuje. „Pokúša sa o ústupky únie v prípade expremiérky, ale nie je vylúčené, že sa už rozhodol vo Vilniuse nič nepodpisovať,“ myslí si politológ. Zároveň pripomína, že za spomínaný postoj mu má Moskva čo ponúknuť. Podľa neho už to nebude vstup do colnej únie Ruska, Bieloruska a Kazachstanu, ale práve nepodpísanie dohody s Bruselom. Práve na tom sa vraj mohli dohodnúť na nedávnom tajnom rokovaní v Moskve Putin s Janukovyčom.

V tejto súvislosti podľa mnohých hrozí, že ak si ukrajinský prezident skutočne vybral tzv. variant B, mal by si uvedomiť, že po prípadných krátkodobých ústupkoch Moskvy môže Moskva napokon „zhltnúť“ aj samotného Janukovyča. „Je to riziko nielen pre Ukrajinu, ale osobne aj pre prezidenta,“ upozorňuje Garaň.

Nemenný proruský kurz Ukrajiny by naznačovali aj stredajšie slová premiéra Mikolu Azarova na rokovaní kabinetu. Na pytačky Bruselu nepriamo reagoval konštatovaním, že Kyjevu nik dodnes neponúkol kompenzáciu za prípadnú stratu ruského trhu.

„Praktické zastavenie výroby, existencia možnosti straty pracovných miest, príjmov ľudí i štátnej pokladnice, neschopnosť štátu plniť si sociálne záväzky znepokojujú zodpovedných,“ cituje premiéra agentúra UNIAN. Ako zdôraznil, chce, aby si všetci Ukrajinci uvedomili, že „nám nielen neponúkli, ale ani neponúknu kompenzáciu trhu“.

Žiadajú ročný odklad

Na krízu po prípadnom podpísaní asociačnej dohody poukázali ešte v utorok aj predstavitelia časti ukrajinských podnikateľských kruhov a odborov na stretnutí s prezidentom Janukovyčom. Informoval o tom portál president.gov.ua. Všeobecne síce súhlasili so smerovaním „do Európy“, ale zároveň vyzvali hlavu štátu na ročný odklad podpisu asociačnej dohody.

„Po jej prípadnom podpise koncom mesiaca nebudeme konkurencieschopní na trhu únie. Tým skôr, že v takom prípade objem vývozu ukrajinských výrobkov do krajín colnej únie, kam teraz vyvážame viac ako 50 percent produkcie, bude ohraničený,“ upozornil Valentin Landik, majiteľ podniku Nord, vyrábajúceho chladničky. Ročný odklad by podľa jeho slov využili na nákup potrebnej modernej technológie a vybavenia výrobných liniek. „Nie je to len moja prosba, ale aj väčšiny ukrajinských priemyselníkov,“ dodal Landik.

Aj Georgij Skudar, šéf jedného zo strojárskych závodov, v súvislosti s možným podpisom dohody vo Vilniuse upozornil: „V Európe na nás nik nečaká. Rovnako ako sme doteraz nikdy nedokázali predať v Nemecku valcovňu, tak ju nedokážeme predať ani v budúcnosti. Navyše tam majú v strojárstve ešte vyššiu nezamestnanosť ako u nás,“ dodal Skudar.

Scenár Európskej banky

O ukrajinských vyhliadkach v EÚ po prípadnom podpise asociačnej dohody sa nediskutuje len v v Kyjeve. Problémom sa zaoberala najnovšie aj Európska banka. Jej predstavitelia upozorňujú, že Ukrajina v takom prípade bude musieť rátať s prudkým znížením hospodárskeho rastu, ktorý by mal trvať až do roku 2030. A to bez ohľadu na to, ako bude reagovať colná únia vedená Ruskom. „Ide o etapu, ktorou museli prejsť všetky nové členské štáty únie,“ pripomenul prognostik Valerij Hajec s tým, že problém sa riešil napríklad pomocou migrácie obyvateľstva. Zároveň pripustil, že také čosi je možné hlavne v malých krajinách.

Tvrdá práca alebo stačí Rusko

Ekonóm Alexandr Paschaver upozornil, že ekonomický rozvoj je síce dôležitý, ale dnes je pre Ukrajincov druhoradý. „Každý, kto rozhoduje, musí mať na stole ekonomické prognózy. To však nie je kritérium výberu. Tým je budúcnosť rozvoja krajiny. Podmienky Ruska sú ponižujúce. Ubezpečujú nás, že zatiaľ budú kupovať naše výrobky a že v únii nás nepotrebujú. Ak vraj vstúpime do EÚ, tak sa budeme musieť zmieriť so zmenami. Ale veď vtedy bude Ukrajina už iná,“ tvrdí Paschaver.

Zároveň pripúšťa, že Ukrajinci budú musieť tvrdo pracovať v snahe dosiahnuť vysokú životnú úroveň. Ak niekomu vyhovuje tá terajšia, tak sa treba rozhodnúť pre orientáciu na Rusko.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Tymošenková #Ukrajina