Po tajfúne zabíja na Filipínach hlad a chaos

Prežili supertajfún, ale stále si nemôžu byť istí, či sa nedostanú na zoznam jeho obetí. Päť dní po ničivej búrke hladujúci Filipínčania zúfalo bojujú o jedlo.

14.11.2013 08:26
Filipíny, tajfún Foto: ,
Humanitárny pracovník rozdáva sušienky Filipíncom na letisku v meste Tacloban, ktoré je z deväťdesiatich percent zničené po minulotýždňovom tajfúne.
debata

Prinajmenšom ôsmi ľudia v meste Alangalang za drancovanie skladu s potravinami zaplatili životmi. Rozdrvili ich múry budovy, ktoré sa pod tlakom davu zrútili. Zo skladiska si rabujúci odniesli vyše tridsaťtisíc vriec ryže. A ôsmich nešťastníkov úrady pripísali na listinu strát. Oficiálna bilancia obetí tajfúnu Haiyan, ktorý koncom minulého týždňa spustošil centrálne oblasti Filipín, tak včera vzrástla na 2 275.

Počet mŕtvych už teraz presiahol spodnú hranicu utorňajšej optimistickej predpovede filipínskeho prezidenta Benigna Aquina. Hlava štátu znížila odhad celkového počtu obetí na 2 000 až 2 500 z 10-tisíc, ktoré predtým úrady uvádzali. „Myslím si, že desaťtisíc je príliš veľa,“ povedal prezident pre CNN. „Pri tom odhade zohrala čiastočne rolu citová dráma,“ dodal. Aquino pripustil, že 29 okresov ešte stále zostáva odrezaných od sveta a vláda z nich nemá nijaké správy.

Záchranári a niektorí miestni predstavitelia reagovali na prezidentov odhad skepticky. Martin Romuald, poslanec z najviac spustošeného ostrova Leyte, vyjadril presvedčenie, že vláda „prišla s konzervatívnym odhadom počtu obetí, aby nespôsobila zbytočný poplach“. „Keď vidíme rozsah nešťastia, domnievame sa, že desaťtisíc mŕtvych je pravdepodobnejší odhad,“ dodal. Aj šéf filipínskeho Červeného kríža ráta s tým, že oficiálny počet obetí výrazne vzrastie.

„Stále nám prichádzajú hlásenia s novými počtami. A do mnohých oblastí sa nevieme dostať,“ povedal Gwendolyn Pang. Filipínsky Červený kríž počet nezvestných odhaduje až na 22-tisíc. Drancovanie včera pokračovalo v dvestodvadsať­tisícovom Taclobane, najhoršie postihnutom meste ostrova Leyte. Na záberoch filipínskej televízie bolo vidieť, ako bezpečnostné zložky odháňajú rabujúce davy streľbou do vzduchu. Vláda v regióne zaviedla zákaz nočného vychádzania, ktorý platí od večernej ôsmej hodiny do piatej ráno.

Podľa predstaviteľa radnice Taclobanu Tecsona Johna Limu je až deväťdesiat percent prímorského mesta v troskách a iba pätina obyvateľov dostáva humanitárnu pomoc. „Teraz sa už drancujú domy, lebo sklady sú prázdne,“ povedal. „Rabovanie nie je zločin, je to akt sebazáchovy,“ do­dal.

Starosta Taclobanu Alfred Romualdez vyzval obyvateľov, aby z mesta ušli, pretože miestne úrady im nedokážu zabezpečiť dostatok potravín, vody ani zaručiť verejný poriadok. Starosta tiež zdôraznil, že Taclobanu chýbajú nákladné autá na prepravu humanitárnej pomoci, ktorá sa hromadí na miestnom letisku, a nemá ani zariadenie na vyslobodzovanie mŕtvol z trosiek. Do provizórnej nemocnice zriadenej na letisku v Taclobane medzičasom dorazila prvá zásielka antibiotík a anestetík, oznámili lekári. „Doteraz museli pacienti bolesť jednoducho vydržať,“ poznamenal lekár Victoriano Sambale.

Do postihnutých oblastí v stredu vyplávala z Manily nórska loď sa zásobami a z Canberry odštartovalo nákladné lietadlo austrálskeho vojenského letectva s lekárskym tímom. Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že tímy z Belgicka, Japonska, Izraela a Nórska už dorazili na Filipíny, aby v zdevastovaných oblastiach zriadili poľné nemocnice. Na mieste pomáha aj 250 amerických vojakov a na ceste je lietadlová loď USS George Washington s 5 000 prísluš­níkmi námorníctva a 80 vrtuľníkmi a lietadlami.

OSN vyzvala darcovské krajiny, aby na pomoc postihnutým oblastiam poskytli vyše 300 miliónov dolárov, čo je takmer 225 miliónov eur. „Plán sa sústredí na zabezpečenie potravín, prístreškov, zdravotnej pomoci, odstraňovanie trosiek a ochranu tých najzraniteľnejších. Tento plán si vyžaduje 301 miliónov dolárov,“ vyhlásil hovorca humanitárneho programu OSN Jens Laerke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #počasie #Filipíny #tajfún