Nečas odmietol vypovedať v kauze Nagyová

Bývalý český premiér Petr Nečas odmietol vo štvrtok na polícii vypovedať v kauze exšéfky vládneho kabinetu, jeho súčasnej manželky Jany Nečasovej (predtým Nagyovej).

14.11.2013 09:32
Nečas Foto: ,
Český expremiér Petr Nečas.
debata

Novinárom však pri odchode z polície uviedol, že celý proces považuje od začiatku za politicky predpojatý. Vojenské spravodajstvo podľa jeho informácií neprekročilo zákon. Výsluch sa mal týkať údajného zneužitia Vojenského spravodajstva a vlaňajšieho sledovania Nečasovej exmanželky Radky, ktoré údajne nariadila práve Nagyová. Informoval o tom portál Českej televízie.

„Podľa všetkých informácií, ktoré mám k dispozícii, Vojenské spravodajstvo neprekročilo svoju zákonnú pôsobnosť. Takže všetci jeho príslušníci a osoby v tejto kauze postupovali v súlade so zákonom. Postup prokuratúry a vyšetrujúcich policajtov považujem od začiatku za politicky predpojatý. Toto je politický proces,“ myslí si Nečas.

Nečas mal vypovedať ako svedok, pretože by údajne mohol prispieť k objasneniu zadania sledovania. Vyšetrovatelia sa ho zrejme chceli pýtať na okolnosti sledovania a či o ňom vedel. Exšéf tajnej služby Ondrej Páleník totiž už skôr povedal, že bez Nečasovho vedomia by rozkaz na činnosť okolo jeho rodiny nedal.

Špekulovalo sa aj o tom, že by polícia expremiéra obvinila v súvislosti s druhou vetvou prípadu Jany Nečasovej, ktorou je údajné podplácanie troch niekdajších poslancov ODS Petra Tluchořa, Mareka Šnajdra a Ivana Fuksu. Nečas im podľa žalobcov sľúbil lukratívne posty v štátnych firmách za to, že sa vzdajú mandátu a nebudú robiť problémy pri schvaľovaní zákonov v snemovni.

Najvyšší súd v Česku nedávno rozhodol, že trojicu exposlancov nemožno stíhať za prípadné trestné činy dovtedy, než sa vlani v novembri vzdali poslaneckého mandátu. Chráni ich vraj poslanecká imunita a indemnita. Naopak, Nečasa je možné stíhať, pretože ho chránila iba procesná imunita, ktorá sa vzťahuje na prejavy v snemovni. Žalobcovia už v minulosti naznačili, že obvinenie Nečasa je otázkou času.

Sama Jana Nečasová v tejto časti kauzy tiež vypovedať odmietla. Miestne združenia ODS v Prahe – Zličíne ju v stredu vylúčili zo strany. Okrem nezákonného sledovania čelí stíhaniu aj v súvislosti s podplácaním troch exposlancov, aby sa vzdali mandátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nečas #Nagyová