Čína mieni zrušiť pracovné tábory i politiku jedného dieťaťa

Čína plánuje uvoľniť politiku jedného dieťaťa a zrušiť pracovné tábory a systém "prevýchovy prácou", ktorý umožňuje odsudzovanie politických väzňov bez súdneho procesu.

15.11.2013 13:33
debata (5)

Vyplýva to z reforiem schválených počas plenárneho zasadnutia Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, ktoré sa skončilo v utorok. Informovala o tom agentúra Nová Čína.

Vedenie Komunistickej strany rokovalo štyri dni za zatvorenými dverami a o výsledkoch sa doteraz verejnosť dozvedela len neúplné a všeobecné informácie. Až v piatok štátne médiá zverejnili podrobnejší dokument, ktorý hovorí o ďalekosiahlych reformách v ekonomickej, sociálnej a politickej oblasti.

Peking sa napríklad pripravuje uvoľniť kontroverzné a dlhé desaťročia presadzovanú politiku jedného dieťaťa, ktorá zákonom zakazuje väčšine obyvateľov miest splodenie viac ako jedného potomka. Teraz by mohli mať okrem obyvateľov vidieka dve deti napríklad aj páry, kde je aspoň jeden z rodičov jedináčik. Doteraz si mohli štvorčlennú rodinu založiť iba rodičia, ktorí boli obaja jedináčikovia.

Čínske úrady taktiež plánujú obmedziť zoznam trestných činov, za ktoré hrozí trest smrti. Komunistická strana doteraz hovorila o plánovaných zmenách len vágne a uviedla napríklad, že rozhodujúcu úlohu v čínskej ekonomike by mal hrať v budúcnosti voľný trh. Vo vyhlásení si strana kládla za cieľ dosiahnuť „rozhodujúce výsledky“ do roku 2020.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #komunizmus #Peking #pracovné tábory #politika jedného dieťaťa