CIA zbiera dáta o medzinárodných finančných transferoch

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zbiera záznamy o medzinárodných finančných transferoch na základe rovnakého zákona, ktorý využíva Národná bezpečnostná agentúra (NSA) na sledovanie telefonátov a internetovej komunikácie Američanov.

15.11.2013 16:14
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Vo štvrtok o tom informovali noviny The New York Times a The Wall Street Journal. Dáta, ktoré zahŕňajú záznamy zo spoločností ako Western Union Co, sú súčasťou databázy finančných a osobných informácií povolených na základe takzvaného vlasteneckého zákona (Patriot Act), uviedli noviny citujúce nemenovaných súčasných i minulých vládnych predstaviteľov.

Údaje podľa nich neobsahujú prevody v rámci hraníc Spojených štátov alebo transakcie medzi bankami. CIA sa odmietla k špecifickým programom pre obe noviny vyjadriť, uviedla však, že jej operácie sú v súlade so zákonom.

Rozsah dát zbieraných americkou vládou sa dostal na verejnosť skôr v tomto roku po tom, čo bývalý spolupracovník tajných služieb Edward Snowden odhalil masové odpočúvanie zo strany americkej NSA. Washington obhajuje programy NSA ako kľúčové pre ochranu národnej bezpečnosti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanie #CIA #transfery #finančné transfery