Líbyjské milície strieľali do demonštrantov, 27 zabili

Členovia jednej z odbojných milícií zabili v Tripolise pri streľbe z ťažkých guľometov a granátometov 27 osôb. Strieľali do zástupu pokojne protestujúcich ľudí, ďalších 130 zranili. Oznámila to líbyjská agentúra LANA s odvolaním na dve miestne nemocnice.

15.11.2013 21:14 , aktualizované: 22:09
debata (10)

Niekoľko stoviek až tisíc ľudí sa v piatok podľa agentúr zapojilo do najväčšej demonštrácie za posledných niekoľko mesiacov proti milíciám, ktoré sú v líbyjskej metropole od zvrhnutia bývalého diktátora Muammara Kaddáfího bez kontroly úradov. Zástup sa najprv stretol pri mešite na námestí v centre Tripolisu a potom sa vydal na pokojný protestný pochod k budove patriacej milícii z mesta Misuráta.

„Chceme armádu, chceme políciu,“ volali demonštranti opakovanú požiadavku, aby milície v hlavnom meste nahradili bezpečnostné sily. Keď sa zástup priblížil k budove misurátskej milície, ozbrojenci vyšli von a začali strieľať. Najprv zrejme do vzduchu. Keďže sa však dav nerozišiel, začali paľbu do ľudí. Podľa AP strieľali automatickými zbraňami, granátometmi a protilietadlovými guľometmi. Ozbrojenci vraj tiež fyzicky napadli jedného reportéra a fotografa, protestujúci ich ale zachránili.

Protest bol reakciou na štvrtkový ozbrojený konflikt medzi znepriatelenými milíciami v centre metropoly, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych a tridsiatku zranených. Tieto ozbrojené skupiny, ktoré pred dvoma rokmi pomáhali zvrhnúť Kaddáfího režim, postupne teraz kontrolujú značnú časť tejto severoafrickej krajiny a často medzi sebou bojujú. Väčšinou pochádzajú z iných miest Líbye. Do hlavného mesta sa dostali pri bojoch s Kaddáfího silami a doteraz sa z neho nestiahli. Tripolisania proti nim pravidelne protestujú a prechodná vláda ich opakovane vyzýva na odchod, ale márne.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #milície