Londýn upozorňuje Rómov

Už nielen britská opozícia, ale aj predstavitelia vlády reagujú na napätie, ktoré vzrastá v severoanglickom Sheffielde okolo rómskych prisťahovalcov.

16.11.2013 10:00
Clegg, Británia, Rómovia Foto: ,
Na smeti, hluk a kriminalitu sa sťažujú obyvatelia britských miest, kde sa usádzajú Rómovia z východnej Európy. ,,Je to skutočná dilema, keď sem prichádzajú komunity a správajú sa spôsobom, ktorý ľudia len ťažko prijímajú,“ podporil nespokojencov vicepremiér Nick Clegg
debata

V polmiliónovom priemyselnom meste ich podľa denníka Daily Mail žije asi štyritisíc a ich počet ustavične rastie. Mnohí z nich prišli zo Slovenska.

K dodržiavaniu základných zvyklostí života v Británii vyzval v piatok rómskych imigrantov vicepremiér a šéf liberálnych demokratov Nick Clegg. Pripojil sa tak ku kritike, ktorú spustil bývalý minister vnútra David Blunkett. Podľa opozičného labouristu Blunketta by neprispôsobivé správanie sa Rómov mohlo vyústiť až do násilných rasových nepokojov.

Clegg aj labourista Blunkett hovorili konkrétne o štvrti Page Hall v Sheffielde, ktorú obaja zastupujú ako poslanci v parlamente. Televízia BBC z tejto štvrte, kde podľa nej silnie napätie medzi slovenskými Rómami, britskými moslimami a „bielou pracujúcou triedou“, odvysielala reportáž. „O polnoci, o jednej, sem prídu so všetkými deťmi všetci z domu,“ sťažoval sa na neznesiteľný nočný ruch na ulici miestny obyvateľ ázijského pôvodu. Ďalší ho lámanou angličtinou doplnil: „Je ich tu teraz príliš veľa, a to spôsobuje plno problémov. Ulica je špinavá, hlučná.“

V Page Hall sa usadzujú Rómovia zo Slovenska a podľa Blunketta sa niektorí správajú, ako by žili „v zanedbanej dedine alebo v lese“. „Samozrejme veľmi dobre viem o tomto napätí… je to skutočná dilema, keď sem prichádzajú komunity a správajú sa spôsobom, ktorý ľudia len ťažko prijímajú,“ povedal Clegg rozhlasovej stanici LBC. „Správajú sa spôsobom, ktorý obyvatelia niekedy považujú za odstrašujúci, niekedy za urážlivý,“ dodal.

Exminister Blunkett v stredu obvinil vládu, že pred problémom neprispôsobivých rómskych prisťahovalcov strká hlavu do piesku. Vicepremiér v piatok vyjadril pochopenie s jeho znepokojením. „Súhlasím s Davidom Blunkettom, že máme plné právo povedať: ak ste v Británii, budete tu žiť a beriete sem svoju rodinu, musíte byť citliví k spôsobu života v tejto krajine,“ vyhlásil.

V situácii, keď miestna pakistanská komunita už začala vysielať do ulíc nočné hliadky, aby dozerali na poriadok, však Clegg odporúča dialóg. „Riešením tejto veci, či už v Page Hall alebo inde, samozrejme je, aby ľudia spolu hovorili a prekonávali rozdiely medzi komunitami,“ podotkol.

Blunkett vyzval rómskych prisťahovalcov k zásadnej zmene správania. Podľa neho sa bezcieľne túlajú po meste, vyhľadávajú konflikty s väčšinovým obyvateľstvom a neposielajú deti do školy. Rómski obyvatelia Sheffieldu, ktorých oslovil Český rozhlas, ale popreli, že by svoje deti do školy neposielali. „To by totiž okrem iného vyústilo do zníženia alebo úplného odobratia sociálnych dávok,“ zhrnul ich argumenty spravodajca Jiří Hošek. „Podľa nich napätie nepanuje ani tak medzi imigrantmi a britským obyvateľstvom, ale hlavne medzi Rómami a Pakistancami. Rómovia tvrdia, že sa rómske deti stávajú na uliciach alebo v školách terčom bezdôvodných útokov práve zo strany Pakistancov,“ do­dal.

Podľa odhadov v Británii dnes žije približne dvestotisíc Rómov, väčšina ktorých prišla z východnej Európy. Pred otvorením trhu práce pre Rumunsko a Bulharsko, ktoré Londýn plánuje na budúci rok, v spoločnosti rastú obavy z príchodu ďalších neprispôsobivých imigrantov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #Róm #Sheffeld