Poľský minister odstúpil pre drahé hodinky

Poľský minister dopravy Slawomir Nowak v piatok odstúpil pre podozrenia z porušenia zákona v podobe nepriznania nákupu luxusných hodiniek.

16.11.2013 11:24
debata (66)

Informoval o tom premiér Donald Tusk, ktorý je Nowakovým straníckym šéfom. Stalo sa tak krátko po oznámení prokuratúry, že požiadala parlament o zbavenie imunity ministra. Podľa orgánov totiž existuje „dôvodné podozrenie“, že minister porušil zákon zatajením vlastníctva drahých hodiniek,.

Tie neuviedol vo svojom povinnom majetkovom priznaní. Ako minister a poslanec zároveň však má povinnosť dokladovať majetok v hodnote nad 10-tisíc zlotých, v prepočte približne 2400 eur. Hodnota hodiniek 38-ročného úzkeho Tuskovho spojenca sa odhaduje na 20 500 zlotých, teda takmer 5000 eur.

O jeho novom majetku začiatkom roka informovali tamojšie médiá, ktoré označili nosenie drahých hodiniek značiek Hublot a Ulysse Nardin za smelosť. Minister sa obhajoval tvrdením, že ide o dar od rodiny. Jeho odstúpenie z funkcie je každopádne ďalším úderom pre stále menej populárnu Tuskovu vládu, pričom o Nowakovi sa hovorilo ako o budúcom premiérovi Poľska.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nowak