Vo Venezuele obvinili 50 osôb z úžery

Venezuelská vláda v piatok potvrdila zadržanie a obvinenie 50 osôb zo snáh o nedovoleného obohacovanie, úžery a narúšanie mieru.

16.11.2013 12:35
debata

Podľa ministra spravodlivosti Miguela Rodrígueza Torresa sa tak stalo v rámci zásahu proti korupcii a špekuláciám s cenami. Minulý týždeň v putách pritom skončili siedmi majitelia obchodov. Krajina sa aj takto snaží bojovať proti vysokým cenám nedostatkových tovarov a s tým spojenej vysokej inflácii.

Prezident Nicolas Maduro preto požiadal parlament o špeciálne právomoci, ktoré mu parlament v piatok predbežne schválil. Objavili sa však aj obvinenia, že prezident sa iba snaží získať si priazeň voličov a prenasledovať opozíciu pred decembrovými regionálnymi voľbami. Obchodníci síce uznávajú prehnanosť cien dovozových tovarov, no poukazujú na zlyhávanie úradov.

Na ropu bohatá Venezuela čelí v súčasnej dobe rekordnej, viac ako 50-percentnej inflácii a nedostatku základných tovarov, z čoho Maduro obviňuje opozíciu a súkromných podnikateľov. Medzi nedostatkové potraviny okrem iného patrí cukor, káva, mlieko či toaletný papier. Situácia sa zhoršila po aprílovom nástupe Madura do prezidentskej funkcie, ktorá zostala uvoľnená po marcovom úmrtí prezidenta Huga Cháveza.

Maduro zo súčasného stavu obviňuje opozíciu a jej pokusy o sprisahanie s cieľom zvrhnúť ho. Nedostatky určitých tovarov sa v juhoamerickej krajine objavujú už od roku 2003, keď vtedajší prezident Hugo Chávez uvalil kontroly na menu a ceny tovarov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Venezuela #úžera #Nicolas Maduro